Premijerka: Nisam ni očekivala da će Fridom haus povući izveštaj

10

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da nije ni očekivala da će nakon odgovora Vlade Srbije Fridom Haus povući izveštaj o stanju demokratije, u kojem je ocenjeno da je Srbija hibridni režim.

„Videla sam odgovor Fridom Hausa i nisam očekivala da će da kažu da nisu bili u pravu i da će povući izveštaj, jer su uložili značajne resurse u taj izveštaj“, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje novinara u Novom Sadu.

Ističe da je Vlada Srbije odgovorila Firdom Hausu na taj izveštaj ne da bi ga oni povukli, već da bi ukazali Firdom Hausu da povede računa da kada nešto napiše ume to i da odbrani.

„U tom izveštaju jedno piše brojevima, a drugo slovima. U brojevima Srbija je najmanje pala od svih koje Firdom Haus posmatra, a u izjavama Srbija je imala najdramatičniji pad. Kontradiktornost… Ne znam kome da verujem, da li navedenim brojevima ili onom što je izrečeno“, navela je Brnabić.

Upitana da li je potrebno da se uđe u neku vrstu društvenog dijaloga povodom tog izveštaja, Brnabić je odgovorila da uvek postoji prostor za društveni dijalog i da je Vlada Srbije spreman na takav dijalog.

„Spremna sam na dijalog uvek, pošto je to u interesu građana Srbije, ali koje NVO da budu, neko će pitati zašto samo tih sedam NVO“, rekla je Brnabić aludirajući na poziv sedam organizacija civilnog društva koje se bave EU integracijama, a koje su pozvale Vladu Srbije da započne društveni dijalog o stanju demokratije.

Brnabić ističe da bi možda bolje rešenje bilo napraviti savet zajedno sa vladinom Kancelarijom za saradnju sa civilnim društvom i da se taj dijalog održi.

„Nemam problem ni da vodim dijalog sa svakim pojedinačno, to je u interesu Srbije. Vlada i ja smo otvoreni za dijalog, ali ne na način da neko kaže zašto ovih sedam i ko je baš njih pozvao da govore o slobodi medija“, rekla je Brnabić.

Ocenjuje da je sadašnja vlada učinila mnogo više od 2014. godine za dijalog, medije i NVO, kao i za slobodu izražavanja, nego prethodne vlade.

Sedam organizacija koje su pozvale vladu na dijalog su Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPE), Centar savremene politike (CSP), Centar za evropske politike (CEP), Centar za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC), Evropski pokret u Srbiji (EPuS) i Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM).