Mattea Ballani, devetogodišnjakinja iz Zrenjanina dobila nagradu za mlade filantrope

9

Mattea Ballani ima devet godina i učenica je četvrtog razreda Osnovne škole „Servo Mihalj“ u Mužlji. Zbog lečenja, rođendan je prvi put slavila sa sedam godina, a onda je odlučila da te proslave pretvori u humanitarne događaje. …

„Odlučila sam da pomažem drugima tako što sam za svoj sedmi rođendan dobila mnogo garderobe koju nisam mogla da nosim i postala bi mi mala, tako da smo za sledeći, osmi rođendan odlučili da napravimo nešto humano. Čuli smo na radiju da deca iz Zrenjanina moraju da idu u druge gradove da bi naučila lepo da pričaju, i tu smo već dobili temu za naš rođendan. Odlučili smo da doniramo novac za logopedski set“, priča Mattea.

Proslavi njenog devetog rođendana u dvorcu „Kaštel“ u Ečki prisustvovalo je oko 400 ljudi, program je bio bogat i raznovrstan, a poklone koje je dobila nije zadržala za sebe, već su ih dobila deca iz Dečijeg sela u Sremskoj Kamenici. Organizovala je i akciju u kojoj je redizajniran orman na Odeljenju pedijatrije zrenjaninske bolnice, a sa drugarima iz škole pomaže napuštenim životinjama, i Udruženju „Zelene šape“. Ova devojčica dobitnica je nagrade za mlade filantrope koju dodeljuje Fondacija „Trag“.

„Meni to znači da nastavim da se bavim humanitarnim radom, a ne da ili prestanem ili samo stanem tu gde jesam. Mnogo mi je drago kada vidim da još neko želi da se bavi humanitarnim radom“ , kaže ova devetogodišnja Zrenjaninka.

Mattea je tokom prošle godine imala oko 60 volonterskih sati. Sa majkom Gorjanom već pravi planove za proslavu desetog rođendana, koja će, kako kažu, biti početkom septembra, i opet najavljuju zanimljiv i humanitaran program.