U Bečeju uskoro besplatne obuke za žene

11

Foto: RTV Vojvodina

„Inovativne usluge za poboljšanje kvaliteta života za žene u opštini Bečej“ naziv je projekta Opštine Bečej koji je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave podržalo sa 1,3 miliona dinara, dok je Swiss PRO preko Stalne konferencije gradova i opština donirao 960.000,00 dinara.

U okviru projekta u svim mesnim zajednicama opštine Bečej planirane su radionice i seminari na temu o rodnoj ravnopravnosti, antidiskriminaciji, prevenciji nasilja i značaja aktiviranja žena u društvu, kao i besplatne obuke šivenja, knjigovodstva, rada na računaru, učenja srpskog i mađarskog jezika.

Jelena Brankov Čerevicki, koordinatorka projekta kaže:

„Obuke imaju za cilj da se ženama pomognu u postizanju novih veština kako bi bile konkurentnije na tržištu rada, ili kako bi se učeći nove stvari, na kraju krajeva i zabavile.“

Zainteresovane građanke za učešće treba da se prijave u svojoj mesnoj zajednici, poručuju nadležni.

Još jedan od ciljeva projekta jeste podizanje kapaciteta pružanja usluga lokalne samouprave, prvenstveno Centra za socijalni rad, Doma zdravlja i Gerontološkog centra.

„Ove institucije će držati radionice na temu njihovih nadležnosti. Iz projekta je kupljena i oprema u vidu devet računara, od kojih osam za svaku mesnu zajednicu i jedan za Centar za socijalni rad. Takođe, kupljene su i dve industrijske šivaće mašine“, napominje Jelena Brankov Čerevicki, koordinatorka projekta.

U projekat je uključeno i Gradsko pozorište Bečej koje će u svojoj produkciji izvesti tri pozorišne predstave kako u Bečeju, tako i u drugim naseljenim mestima.