Muzej Ilijanum u Šidu čuva umetnička dela jednog od najvećih imena naivne umetnosti u svetu

10

Grad Šid rodno je mesto jednog od najvećih slikara naivne umetnosti. Ilija Bašičević Bosilj bio je po mnogo čemu poseban, a njegove slike i danas su predmet polemike među poznavaocima ove vrste umetnosti. Iako je sa slikanjem počeo tek u 62. godini za kratko vreme postao je jedan od najvećih.

Pre 50 godina u Šidu nastao je muzej Ilijanum. Mesto na kojem se čuvaju umetnička dela Ilije Bašičevića Bosilja. Nekoliko decenija potom Šiđani se sa ponosom sećaju svog poznatog umetnika i jednog od najvećih imena naivne umetnosti u svetu.

Bosilj je po svim parametrima odudarao od onoga što se zvalo pravilima naivne umetnosti.

Koliko je u Bosiljevoj karijeri sve bilo čudno govori i podatak da je pred komisijom u Zagrebu morao da dokazuje da je baš on autor određenih umetničkih dela, koja su se pojavljivala na svetskim izložbama. Bilo je to 1965. godine.

Tokom ove godine otkazano je nekoliko manifestacija na kojima je trebalo da učestvije i muzej Ilijanum, ali će jedna ipak biti održana.

14. novembar je i datum kada je porodica Bašičević slavila svoju krsnu slavu, pa su organizatori izložbe i na taj način hteli da izraze zahvalnost svom velikom umetniku.

Reporter: Nikola Bulatović

Snimatelj i montažer: Milan Marković