Pola veka posvećeni negovanju jezičke kulture

14

Foto: Opština Ada

Tradicionalna manifestacija „Lingvistički dani Gabora Sarvaša“ priređena je 50. put u Adi, sa nešto skromnijim programom, ali jubilarna manifestacija ispunila je očekivalja organizatoa i učesnika, u pogledu opredeljenja za negovanje i očuvanje mađarskog jezika i jezičke kulture.

Gabor Sarvaš (1832-1895) rodom je iz Ade i bio je prvi borac za kulturu mađarskog jezika, matična biblioteka u ovoj potiskoj opštini nosi njegovo ime. Na spomenik Gabora Sarvaša u centru grada vence su položili predstavnici Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine sa predsednikom Jeneom Hajnal, čelnici opštine Ada sa predsednikom Zoiltanom Bilickim,, Društva za negovanje mađarskog jezika “Gabor Sarvaš” i drugih institucija.

Predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Jene Hajnal naglasio je važnost maternjeg jezika u očuvanje nacionalnog identiteta, a da je manifestacija u Adi pokrenuta pre pola veka uzvišeni primer preživljavanja, pretrpevši mnoge promene i transformacije u svim okolnostima.

U izložbenoj sali Biblioteke „Gabor Sarvaš” otvorena je izložba povodom jubileja manifestacije, koju su priredili dr Eva Hodi i Iboja Agošton iz udruženja za negovanje mađarskog jezika “Gabor Sarvaš”, sačinjenu od fotografija, plakata, publikacija i drugih dokumenata koji podsećaju na tradiciju ove manifestacije dugu pola veka.

Direktorka Biblioteke Valerija Barna Koloži naglašava da je ova ustanova opštinski kulturni i informativni centar, čija tradicija i program rada pokrivaju većinu kulturnih potreba. Zbog okolnosti u uslovima epidemije, u ovoj godini su mnogi javni programi otkazani, pa su se u Biblioteci posvetili bavljenju starom idejom da sveobuhvatno u spomen sobi predstave život i rad lingviste Gabora Sarvaša.

Saopšteni su i rezultati jezičkih takmičenja učenike osnovnih i srednjih škola, održani onlajn. U svečanoj sali Skupštine opštine Ada održana je i naučna konferencija posvećen negovanju mađarskog jezik, pri čemu su se lingvisti posebno posvetili značaju pravovremenog obrazovanja na maternjem jeziku.