Šareni štandovi obradovali posetioce

12

Ovogodišnje izdanje „Jesenjeg sajma“, na kome su Palančani mogli da pazare, između ostalog, prehrambene proizvode, prirodnu kozmetiku i cveće, održano je u centru Bačke Palanke.

Organizatori su bile dame koje redovno priređuju i „Palanački noćni pazar“, a koje i inače organizuju manifestacije ovog tipa u Bačkoj Palanci. S obzirom na epidemiološku situacije, na sve izlagače i posetioce je apelovano da se pridržavaju mera bezbednosti.

Lep jesenji dan izmamio je mnoge Palančane, i one starije i one mlađe, da prošetaju Ulicom Kralja Petra Prvog i pogledaju i kupe ponešto od proizvoda koje su nudili izlagačai ne samo iz Bačke Palanke, nego iz cele Srbije. Neki od njih su prvi put posetili našu varoš, a drugi su već postali redovni izlagači, pa im se i kupci obraduju i ponovo vraćaju.Zadovoljni smo organizacijom, a lepo vreme izmamilo je dosta naroda – kazao je Atila Šos iz Budisave, čiji rasadnik cveća je, pored ukusne zimnice, privukao pažnju mnogih posetilaca.
Zimnicu smo počeli da pravimo i prodajemo pre jedno četiri godine, a sa cvećarstvom se bavimo već oko 15 godina. Pre toga smo se bavili i povrtarstvom, kojim se danas bave moji roditelji. Izložili smo pekmeze, kompote, ajvar, sokove, turšuje, jaja od japanskih prepelica i specijalitet, kulen od konjskog mesa. Od cveća imamo male kaktuse, dan i noć, hrizanteme, biljku aloje vere, a sve je to deo jesenjeg program koji trenutno radimo.

ф

Mališanima koji su se sa roditeljima prošetali glavnom palanačkom ulicom, za oko su zapale igračke i raznovrsni slatkiši koji su se prodavali. Prave gurmane je obradovao i štand na kome je bilo raznih vrsta začinske paprike i domaći sir, dok mnogima nije promakao štand „Zatina“ na kome se mogla pazariti prirodna kozmetika, ali i prirodna sredstva za čišćenje.
Med sa planine privukao posetioce

Pored rasadnika, na Palanačkom jesenjem sajmu najviše je bilo proizvođača meda. Porodično gazdinstvo Jerkov iz Bačke Palanke svoje proizvode redovno izlaže i na ovdašnjoj pijaci, a pored raznih vrsta meda, oni su izložili i propolis, prirodne sirupe i domaće kolačiće. Oni koji su se pak poželeli meda sa planine, mogli su ga naći na štandu Mire i Mirka Obradovića. Ljubazni bračni par je svakome posetiocu izašao u susret i pojasnili kako med prave u saradnji sa, kako su rekli, čuvenim Čiča Perom sa Bobije. Pored livadskog, bagremovog i drugih vrsta meda, oni su preporuku dali i čajevima koje sami prave i koji pored prijatnog ukusa, imaju blagotvorno dejstvo na organizam.

Pored preparata za negu žena, imamo i mušku kolekciju za negu lica i brade, ali nekako nas ipak više posećuju Palančanke od Palančana – primetile su dve dama na štandu proizvođačke radnje „Zatina“ iz Kucure, koje svaki put rado dođu u Bačku Palanku. – Proizvodimo detryente, sapune, parfeme, pilinge, putere, kozmetičke preparate i sve je to napravljeno samo od biljnih ulja. Nema ničega veštačkog niti sintetičkog u njima, čak nema ni konzervansa. Naše proizvode pravimo u malim količinama, uvek su sveži, pa je i rok trajanja ograničen na par meseci.

Od Palančana koji su iskoristili slobodno vreme da posete ovaj sajam, moglo se čuti da su zadovoljni ponuđenim i da je svako pazario bar po neku sitnicu za sebe. I organizatorkama je drago da su utisci pozitivni, i to im je motivacija da vredno pripremaju neke nove manifestacije.
Foto: Dnevnik