Temerin: Uručeni ključevi stanova za 20 izbeglih porodica

137

TEMERIN – Potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić danas je u Temerinu uručio ključeve stanova za 20 porodica izgrađenih u okviru realizacije Regionalnog stambenog programa u Srbiji. …

Reč je porodicama koje su usled ratnih dejstava devedesetih godina prošlog veka izbegle sa teritorije Hrvatske i Bosne i Hercegovine i koje posle 25 godina imaju priliku da se usele u svoje stanove i započnu novu etapu života.
“Time ćemo pokušati da makar delimično nadomestimo vašu bol za izgubljenim ognjištem i tako otvorimo vrata spokojnijoj budućnosti za sve vas”, rekao je Dačić.

Regionalni stambeni program – Potprojekat 4, koji se realizuje u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije i lokalnom samoupravom, u slučaju Temerina na čelu sa predsednikom opštine Đurom Žigom, vredan je 18,6 miliona evra, od čega je 16,6 miliona evra donatorskih sredstava, dok 2 miliona evra predstavlja nacionalnu kontribuciju Republike Srbije, naveo je Dačić.

U okviru ovog Potprojekta predviđeno je da se izgrade stanovi u 13 gradova, a u nekima od njih, kao što su Arilje, Zrenjanin, Loznica, Kladovo, Negotin i Vrnjačka Banja, već su podeljeni ključevi stanova.

“Vlada Republike Srbije učestvuje u Regionalnom stambenom programu sa ukupno 25,3 miliona evra, pri čemu se najveći deo sredstava ulaže u zemljište i prateću infrastrukturu u jedinicama lokalne samouprave gde se grade stanovi za izbeglice. Takođe, u okviru navedenih potprojekata obezbeđena su sredstva za rešavanje stambenih potreba za više od 7 hiljada izbegličkih porodica. Ukupna odobrena bespovratna sredstva iznose 127 miliona evra”, naveo je Dačić.

Kako je napomenuo, program ne bi bio moguć bez Evropske unije koja je najveći donator Regionalnog stambenog programa, Razvojne banke Saveta Evrope, koja raspoređuje i dodeljuje sredstva za naše sunarodnike, kao ni bez SAD-a i drugih bilateralnih donatora saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.