Donacijama do savremenih aparata u kikindskoj bolnici

148

KIKINDA – Kikindskoj Opštoj bolnici donirani su aparati za Službu za anesteziju i reanimaciju i Oftalmološko odeljenje. Njihova zajednička vrednost je preko milion i sto hiljada dinara, a donirani aparati već su u funkciji i umnogome olakšavaju rad lekarima, budući da do sada korišćena oprema ima više od 30 godina.

Oftalmološko odeljenje kikindske Opšte bolnice, nakon 37 godina, ima novi mikroskop, odnosno špalt lampu. Vrednost aparata, koju je donirala kompanija “Mekafor”, iznosi 856 hiljada dinara, a kako objašnjava načelnica ovog odeljenja, dr Dragana Radin, u pitanju je oprema koja služi za osnovni pregled oka.
“On služi za pregled svih delova oka, kako prednjeg, tako i zadnjeg segmenta, površine oka, pregleda očnog dna unutrašnjosti oka, a aplanacioni tonometar služi za merenje očnog pritiska”, objašnjava ona.

Društvenu odgovornost pokazala je i kompanija “Kalcedonija”, koja je za Službu anesteziologije i reanimacije u kikindskoj bolnici, nabavila video laringoskop. Vrednost opreme je 333 hiljade dinara, a ističe načelnica pomenute službe, dr Smiljana Tomašev, u pitanju je veoma važan aparat za zbrinjavanje pacijenata koji imaju problema sa disajnim putevima.

“To je oprema novije generacije, koja će omogućiti znatno lakši, brži i bezbedniji rad anesteziolozima u zbrinjavanju najtežih pacijenata. Pacijenata sa kompromitovanim disajnim putevima, odnosno u intenzivnom lečenju pacijenata koji zahtevaju dugotrajnu veštačku ventilaciju”, veli za RTV dr Smiljana Tomašev, načelnica Službe za anesteziju i reanimaciju Opšte bolnice u Kikindi.

Donirana oprema već se koristi. Kako ističe direktor Opšte bolnice Kikinda, dr Mirko Stojisavljević, da bi ova ustanova radila punim kapacitetima, neophodno je konstantno zanavljati aparata. Naredni korak bolnice je apliciranje na konkursu pokrajinskog sekretarijata za nabavku opreme za ostala odeljenja.

“Konkurisaćemo za cikloerometar, odnosno biciklergometar, bez kojeg je nemoguća dijagnostika koronarne insuficijencije. U pitanju je aparat za srčane bolesnike”, napominje on.

Pored toga, bolnici je uvek neophodna i posteljina. Kako je istaknuto, potrebno je uložiti oko 10 hiljada evra, da bi se zanovila posteljina, koja bi bila dovoljna za bar četiri presvlačenja svakog kreveta u ovoj ustanovi.