Vučić sa Bajerom o saradnji, regionu, EU integracijama

114

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa poslanikom Bundestaga Peterom Bajerom, sa kojim je razgovarao o odnosima dveju zemalja, ekonomskoj saradnji, situaciji u regionu i evropskim integracijama Srbije.

Sagovornici su konstatovali da je Nemačka jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije, kao i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu. „Zainteresovani smo za dalje unapređenje ekonomske saradnje, kroz kontinuiran rast spoljnotrgovinske razmene i korišćenje investicionih potencijala. Ohrabruje činjenica da su nemački privrednici u Srbiji u najvećoj meri zadovoljni poslovanjem“, istakao je predsednik Vučić i dodao da u našoj zemlji posluje oko 400 kompanija sa nemačkim kapitalom, koje zapošljavaju približno 60.000 radnika. „Nadamo se da će i tokom ove godine privredna saradnja biti nastavljena istim intenzitetom, kao i da će biti realizovane nove nemačke investicije u Srbiji“, zaključio je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je istakao da su bilateralni odnosi Srbije i Nemačke veoma dobri, uz obostrano nastojanje za unapređenje i dalje razvijanje odnosa. Politički dijalog karakterišu razvijena saradnja na svim poljima i vrlo intenzivni kontakti, uključujući i česte posete na visokom i najvišem nivou.

„Veoma cenimo kontinuiranu podršku u procesu evropskih integracija Srbije i očekujemo da Nemačka nastavi da u okviru EU utiče da naši reformski napori budu adekvatno vrednovani. Vlada Republike Srbije je u potpunosti posvećena sprovođenju srednjoročnih i dugoročnih reformi. Kao i do sada, najveće napore usmeravamo na poglavlja 23 i 24, koja su i najzahtevnija“, naglasio je predsednik Vučić.

Nemački poslanik Peter Bajer je istakao da nema budućnosti Evropske unije bez integracije Zapadnog Balkana. „Interes Nemačke je stabilan i ekonomski jak region“, dodao je Bajer.

Tokom susreta, predsednik Vučić je naglasio da je Srbija u potpunosti posvećena normalizaciji odnosa sa Prištinom, u cilju postizanja kompromisnog rešenja, koje će biti prihvatljivo za obe strane. „Očekujemo da takvo rešenje, ukoliko ga postignemo, dobije podršku Nemačke, Evropske unije i šire međunarodne zajednice“, rekao je predsednik Vučić.