Milićević: U Vojvodini dobra klima za ulaganje

117

NOVI SAD – Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević otvorio je danas konferenciju “Investirajte u Vojvodini“ (Invest in Vojvodina), na kojoj su predstavnicima ambasada, privrednih komora iz inostranstva i drugim učesnicima iz zemlje i inostranstva predstavljeni investicioni potencijali u AP Vojvodini.
“Sveukupno, u Srbiji i Vojvodini je poslednjih nekoliko godina dobra klima za ulaganje. To govore brojke i rezultati koji se postižu, pa je tako prošle godine zabeležen rast bruto domaćeg proizvoda od 4,5 odsto, što je najviše u prethodnoj dekadi. Da smo na dobrom putu za privlačenje investicija, govori i podatak da je Financial Times Srbiju proglasio za destinaciju broj jedan za strane direktne investicije u 2018. godini“, naglasio je ovom prilikom potpredsednik Milićević i naveo da je zaista stvorena dobra klima za ulaganje govori i to što naše kompanije dobro posluju, rastu i spoljnotrgovinska razmena, industrijska proizvodnja, sektor usluga, turizam.
Milićević je istakao da su u protekle tri i po godine, koliko deluje ova pokrajinska vlada, napravljeni ozbiljni iskoraci u stvaranju investicionog ambijenta u Vojvodini. Kako je istakao, formirana je Razvojna agencija Vojvodine koja svojim podsticajnim merama pomaže i podstiče investiranje kako domaćih, tako i stranih investitora. Te mere, kako je rekao Milićević, podstiču i subvencionišu novo zapošljavanje ili nabavku nove opreme, tehnološko osavremenjavanje i dugo.

“Sve su to dobri signali, ali tu ne smemo stati. Verujem da će i ova konferencija dati određene odgovore na pitanja kako dalje, koje mere i korake i instrumente preduzimati da bismo imali sve veći broj investicija i nastavili dinamičan privredni rast“, kazao je Milićević.

On je naglasio da se ove godine očekuje rast do 3,5 procenata BDP, te da će dobra godina u agraru dodatno doprineti tom rastu.

“Brojke u prvih šest meseci pokazuju da se pozitivni trendovi nastavljaju i u prehrambenoj industriji, gde je zabeležen rast od 8,8 odsto u Vojvodini. Rast spoljnotrgovinske razmene u ovom periodu iznosi 6,2 milijarde evra, od čega je naš izvoz 2,9 milijardi evra i raste po stopi od 8,3 odsto“, naglasio je Milićević i dodao da se naša ekonomija oporavila i da raste, te da veruje da će se u sadarnji sa privredom taj proces još ubrzavati.

U ime organizatora na konferenciji su se obratili i predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević i predsednik “Color Press Group“ Robert Čoban.

Vučurević je istakao da mere koje se realizuju na republičkom i pokrajinskom nivou, u saradnji sa komorama i drugim institucijama, daju veoma dobre privredne rezultate. Da se dobro radi govori podatak o rastu trgovinske razmene od 10 odsto u prvih sedam meseci ove godine, odnosno ona iznosi preko 7 milijardi evra od čega je izvoz iz Vojvodine 3,5 milijardi evra.

Robert Čoban je naglasio da je ova konferencija okupila sve one koji mogu da doprinesu aktivnijem povećanju stranih i domaćih ulaganja našu privredu, a na tom zajedničkom zadatku su predstvanici medija, komorskog sistema, svih nivoa vlasti, ambasadori i predstavnici privrede.

Konferencija “Investirajte u Vojvodini“ održana je u vidu tri panela – ambasadorski, koji je okupio ambasadore iz regiona i šire koji su razmenili iskustva i izneli primere pozitivne prakse, zatim komorski i panel posvećen cirkularnoj ekonomiji.