Do kraja godine počinje obnova subotičke bolnice, radovi vredni 25 miliona evra

101

SUBOTICA – Do kraja godine počeće kompletna rekonstrukcija Opšte bolnice u Subotici. Projekat za rekonstrukciju je pri kraju, a značajna sredstva, u vrednosti više od 25 miliona evra, biće obezbeđena, zalaganjem predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, preko Kancelarije za javna ulaganja. …

Ulaganje u subotičku bolnicu predstavljaće pojedinačno najveću investiciju u zdravstvo u Srbiji. Radovi bi trebalo da počnu do kraja godine, i trajaće oko dve godine. Glavna bolnička zgrada stara pet decenija i drugi objekia u dvorištu, pretrpeće potpunu izmenu. Radovi će se izvoditi fazno, kako ne bi bila ugrožena briga o pacijentima, ističe direktor bolnice doktor Slobodan Puškar, podsećajući da i u realizaciji ovog značajnog poduhvata pored podrške Republike i Pokrajine imaju puno razumevanje Lokalne samouprave i gradonačelnika Bogdana Labana.
“Moram da vas podsetim da je grad Subotica učestvovao finansijski u izradi projekta za kompletnu rekonstrukciju Opšte bolnice Subotica, koja bi trebala da počne za koji mesec, sa značajnim sredstvima. Taj projekat je gotov i rekonstrukciju očekujemo u najskorije vreme”, kaže direktor bolnice doktor Slobodan Puškar.

Obnovom će biti obuhvaćena kompletna infrastruktura bolnice, od vodovodnih do elektroinstalacija. Izolacija zgrada doprineće podizanju energetske efikasnosti, a gradiće se i novi sistem klimatizacije i filtriranja vazduha. Biće od ustanova sa najvišim standardima ističe gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

“Biće na ponos celom našem regionu, koji prevazilazi severnobački okrug, jer smo naslonjeni i zapadnobački i severnobanatski. Tako da će stanovnici, blizu pola miliona ljudi imati gde da traže zasluženu zdravstvenu zaštitu i to na visokom nivou. Siguran sam da ćemo u narednom periodu, u narednih dve do tri godine završiti kompletan projekat.”

Godišnje se u Opštoj bolnici Subotica hospitalizuje 25 hiljada pacijenata, Rekonstrukcijom je predviđeno da hospitalni deo ima dvokrevetne i jednokrevetne sobe sa kupatilom, u kojima će sve biti prilagođeno potrebama pacijenata, ističu u ovoj subotičkoj zdravstvenoj ustanovi.