Otvoren prvi Poljoprivredni sajam u Kikindi

82

KIKINDA – U Kikindi je otvoren prvi Poljoprivredni sajam koji je okupio više od 170 izlagača iz zemlje i inostranstva. U okviru manifestacije izložen je veliki broj mehanizacije, kao i životinja, a sajam je svečano otvorio ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

Kikinda od sada zvanično ima Poljoprivredni sajam sa više od 170 uglavnom domaćih izlagača, ali i veliki broj gostiju iz inostranstva.
Na prvom sajmu poljoprivrede izložena je mehanizacija, stoka, postavljeni su štandovi za povrtare, zanatska ulica namenjena gastronomiji, održan je veliki broj predavanja za poljoprivrednike, kompanije su imale takođe svoju publiku.

Sajam je svečano otvorio ministar Nedimović.

”Prvi put se skupi snaga za organizaciju, ali je drugi put uvek teže, zato ćemo i drugi put podržati. Sever Banata će po ovome biti poznat. Otvorio sam prvi sajam poljoprivrede u Kikindi i čestitam svima koji su smogli snage da učestvuju u celokupnoj organizaciji”, rekao je Nedimović.

Svaki vid unapređenja poljoprivredne proizvodnje, kao i ovako velikog okupljanja, Pokrajinska vlada uvek će novčano podržati. Za ovako veliki poduhvat potrebno je dosta vremena i sredstava kako bi se realizovao, ali je sever Banata poljoprivredni kraj koji mora da ima svoj sajam.

”Prvi poljoprivredni sajam u Kikindi na najbolji način treba da promoviše tradicionalne vrednosti celog Srednjebanatskog i Severnobanatskog regiona. Takođe, iskoristio bih priliku da podsetim da Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu uvek podržava ovakve manifestacije”, rekao je Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Smotra mehanizacije i stoke, kao i prateći program koji se održava u okviru sajma predstavlja najveću manifestaciju posvećenu poljoprivredi na ovim prostorima. Iako je Kikinda agrarni kraj, o poljoprivredi se malo govorilo u prethodnom periodu.

”Grad Kikinda je u poslednje dve godine kroz subvencije izdvojio skoro 50 miliona dinara i to je za Kikindu jako veliki novac i smatram da je to na praktičan način dovoljan razlog da mi danas možemo da otvorimo prvi Poljoprivredni sajam”, naveo je Pavle Markov, gradonačelnik Kikinde.

Dvodnevna manifestacija koja se održava na celokupnom kompleksu Sportskog centra ”Jezero” biće zatvorena u subotu berzom sitnih životinja, 25. Revijom paradnih zaprega, kao i proglašenjem pobednika Sajma i uručenjem nagrada.