Vučić oficirima: Vi ste ešalon slobode i suvereniteta Srbije

129

Vi ste ešalon slobode i suvereniteta Srbije, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić najmlađim oficirima Vojske Srbije, na svečanosti njihove promocije.

“Ovaj dan svečano proslavljamo zato što vi, oficiri, stupate na najčasniju dužnost odbrane zemlje svoga naroda”, rekao je Vučić.

On je istakao da su oni najmlađi oficiri u dugoj i slavnoj tradiciji srpske vojske, koju su ispisale veličansvene pobede, herojski podvizi i slavne vojskovođe.

“Zato ponosno stojite pred licem junačkih predaka, svesni za koje ideale su naši preci činili epska junaštva i podnosili najveće žrtve”, rekao je Vučić.

“Vi ste ešelon slobode i suvereniteta naše otadžbine i sinovi i očevi slobode koja je drugo ime za Srbiju”, poručio je Vučić.

TANJUG / TANJA VALIC

Najuspešnijim kadetima predsednik Srbije i vrhovni komandant vojske dodelio je oficirske sablje i paradne bodeže. Prvi u rangu medicinskog fakulteta VMA je Stefan Spirić, druga je Jelena Obradović a treća potporučnik Marina Radovanović. Prvi u rangu Vojne akademije je potporučnik Stefan Milićević, drugi je Miloš Basarić a treći je Stefan Rašović.

Potporučnik Stefan Milićević rekao je da je studirati na Vojnoj akademiji predstavlja veliku čast.

“Stekli smo mnoga znanja, mogu da kažem u ime svih nas da ćemo izvršavati postavljene zadatke odgovorno i predano. Čast je naša imovina, ali i nasleđe koje ćemo čuvati za buduće generacije. Hvala svima koji su verovali u nas. Završili smo jedno poglavlje života i sada nas čekaju novi lepši, ali i teški trenuci. Budimo dostojnastvo i hrabrost naše otadžbine”, rekao je potporučnik Milićević.

Himna “Bože pravde” i ukaz predsednika

Zastavni vod doneo je zastavu Kadetske brigade, a na početku je intonirana himna “Bože pravde”, a nakon toga je pročitan ukaz predsednika Republike o proizvođenju kadeta u čin potporučnika.

Svečanosti prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, državno i vojno rukovodstvo, kao i brojni gosti iz zemlje i inostranstva.

Među njima su premijerka Ana Brnabić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministri u Vladi Srbije Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović, Aleksandar Antić, Nenad Popović, Zlatibor Lončar, Zoran Đorđević, Jadranka Joksimović, Vanja Udovičić…