Subotica : Saveti poljoprivrednih stučnih službi za bolju proizvdonju

128

Srbija je na dobrom putu da povrati uticaj poljoprivrednih stučnih službi na nivo na kojem su nekada bile, ocenio je danas u Subotici pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogičević. On je sa saradnicima obišao danas salaš Šarčević kraj Subotice, koji služi kao jedan od najboljih primera kako se može unaprediti proizvodnja ukoliko se slušaju saveti struke. Koji su, uz to, i besplatni.

Peta generacija Šarčevića živi i radi na salašu koji će za koju godinu biti stogodišnjak. Bave se ratarstvom i stočarstvom. Prate i učestvuju na konkurisima, koriste subvencije, a velika pomoć dolazi i od žive reči savetodavaca lokalne Poljoprivredne stručne službe.

“Jako puno su mi pomogli, jer tu zemlje je bilo svakakve. Svakakve analize se kad-god nisu radile uopšte, mi smo radili napamet, bacali, a sada se više to tako ne može raditi, kada vidite pošto je đubrivo, pošto je šta, znači, analize se urade, mi smo u kontaktu stalno”, kaže Stipan Šarčević.

Po oceni pomoćnika ministra, stručne službe u Srbiji su zapostavljene, a namera je da se kroz njihov aktivniji rad poveća uloga i važnost u poljoprivredi.

“Naši poljoprivrednici, ipak, iako misle da sve znaju, poljoprivreda je oblast koja se menja iz dana u dan i zato su tu ljudi koji su za to školovani i edukuju se svaki dan i mislim da treba koristiti njihove savete, a najvažnije od toga je što su besplatni. Jer mi, kao država, plaćamo njih da rade u korist poljoprivrednika. I to besplatno. Tako da, mislim da smo na dobrom putu da povratimo uticaj poljoprivrednih stručnih službi na nivo na kom su pre bili”, ocenio je Bogičević.

Bogičević je razgovarao i sa predstavnicima lokalne samouprave, kao i sa grupom subotičkih poljoprivrednika, a teme razgovora bila je bolja komunikacija vlasti i poljoprivrede, kao i novi pravilnici za subvencionisanje u narednoj godini.