Dani ludaje u Kikindi: Najteža bundeva 640 kilograma, najduža tikva 3,5 metra

145

Centralni dan 34. Dana ludaje u Kikindi obeležilo je obaranje dva rekorda. Najteža bundeva bila je teška blizu 640 kilograma, dok je najduža tikva duža od 3,5 metra. Uz to, najveću manifestaciju severnog Banata obeležile su različiti mirisi i ukusi autentičnih vojvođanskih recepata, koji su mamili sva čula posetilaca.

Prestonica ludaje ima nove vladare. Do sada dvostruki šampion u uzgajanju najteže bundeve, Dušan Jankov iz Čuruga, ove godine treći put stao je na tron, uz ludaju, čija je težina fascinantnih 639,5 kilograma. Kako kaže, mnogo je faktora uticalo da se dođe do ovog rekorda, a ovo su najvažniji.

“Božja volja, a osim toga, treba motivacije puno, volje, treba vremena, treba para, treba znanja i treba iskustva. I treba izbalansirati sve to”, kaže Dušan Jankov, osvajač prvog mesta za najtežu bundevu.

Ove godine rekord je oborio i Milan Vučen iz Kikinde, koji je uzgojio najdužu tikvu. Pobednički plod dug je 366 centimetara, a za to su zaslužne primenjene agrotehničke mere.

“Stvar je samo u prihrani i u zalevanju. Prihrana je većinom od biljaka, ne veštački đubar. Ovo je sve od biljaka”, navodi Milan Vučen, prvo mesto za najdužu tikvu.