VUČIĆ POSLE SASTANKA S DODIKOM I VRHOM RS: Srbija će uvek stajati uz Republiku Srpsku

127

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, rukovodstvom Republike Srpske i predstavnicima svih parlamentarnih stranaka, a tema razgovora je “komplikovanje” političkih procesa u regionu, pre svega deklaracija SDA, koja predviđa formiranje “Republike BiH” bez entiteta, pa i RS

Predsednik Vučić izjavio je da će Srbija uvek stajati uz RS. On je je kazao da je zabrinut zbog deklaracije SDA jer je čuo da su ljudi iz Republike Srpske zabrinuti.

– Politika Srbije je razgovor, dijalog, očuvanje mira i stabilnosti. Moj poziv na uzdržanost i šta god mi možemo da učinimo da tenzije smanjimo. Apel Srbima u ime Srbije zato što nam je mir potreban kao hleb nasušni. Srbija će biti uz svoj narod, nećemo ponoviti one odnose koje smo imali nekada i koji su nas koštali mnogo života ljudi. Između Srbije i Republike Srpske nikada ne postoje sukobi. Zajendički obeležavamo sve događaje iz prošlosti. Prihvatio sam inicijativu Dodika da zajednički pristupimo izgradnji jedinstvene srpske dijaspore.

Vučić je objasnio koje su obaveze Srbije na osnovu Dejtonskog sporazuma:

– Srbija kao strana potpisnica dužna je da čuva poredak uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom. Srbija je obavezna da da svoju reakciju, mišljenje i sud na svako njeno kršenje. Da objasnim onima koji se prave nepismenim, bio sam jedini lider koji nije išao u toku kampanje u BiH i mešao se u izborni proces. Erdogan je počeo svoju kampanju iz centra Bosne i niko nije pravio probleme. Neki smatraju da će Srbija, dok postoji, biti suviše velika i jaka, kada bismo je skoro uništili ne bi bila onoliko mala koliko bi oni želeli – rekao je Vučić.

Dodik je rekao da se deklaracijom SDA ruši sprski identitet i uništava svako sećanje na Srbe na toj teritoriji. Odgovor mora da bude snažan i jedinstven.

– Mi odbacujemo tu deklaraciju kao antisrpsku i antidejtonsku. Pokušava se organizovati neka vojna struktura od starih kadrova u BiH. Sve to ugrožava naš osećaj stabilnsti. Mi smo predsednika Vučića informisali o tome u nastojanju da obezbedimo saglasnot po tom pitanju eventualne podrše Srbije u odbrani Republike Srpske. Ja sam tražio da se pošalje jasna poruka da je bilo koji napad neće proći nekažnjeno. Jedinstveni smo u tome da tu deklaraciju osuđujemo. Žele BiH bez Srba. Jasna poruka je da smo spremni da odsudno branimo Republiku Srpsku – rekao je Dodik.

Predsednik Vučić izjavio je juče tim povodom da Srbija ne želi probleme, jer to samo zaustavlja napredak.

– Svi ćemo da razgovaramo o tome, jer želimo da očuvamo mir za srpski narod, da ne ugrozimo napredak Srbije. Ne treba nam zaustavljanje napretka, već mir – rekao je Vučić.