Matične knjige – svojevrsni uvid u prošlost

123

Međunarodni arhivistički skup, 12. po redu, u organizaciji Istorijskog arhiva Subotice, okupio je brojne goste iz zemlje i inostranstva. Na skupu se moglo čuti o značaju matičnih knjiga kao arhivske građe, što je i bila ovogodišnja tema, na koju je 14 učesnika podnelo i referate.

Jedan od izlagača, istoričar Boris Stojkovski, istražio je srednjovekovne matične knjige evropskih univerziteta, na osnovu kojih je došao do podataka o mladima sa prostora današnje Vojvodine, a tadašnje Južne Ugarske, koji su na njima studirali. Otkrio je i da su mnogi od njih imali zavidne akademske karijere.

– Tu se može pronaći mnogo interesantnih podataka, jer biografije, takozvanih običnih ljudi u srednjem veku, nije moguće rekonstruisati. Dakle, to je period za koji imamo srazmerno vrlo malo izvora, a ovi podaci daju zanimljive informacije. Mnogi od njih su nastavili svoje studije u Italiji, Beču, Pragu, Krakovu. Imamo jednog, nekadašnjeg futoškog i planačkog župnika Hampela, koji u 19. veku upisuje fakultet u Beču i to se vidi iz matičnih knjiga i doktorirao je na temu crkvene istorije Srema u srednjem veku, ali i srednjovekovne Bosne – objasnio je Stojkovski.

Najstarije matične knjige koje su pohranjene u subotičkom Istorijskom arhivu datiraju s kraja 17. veka.