Delegacija Pokrajinske vlade posetila “World Food Moscow“ sajam u Rusiji

167

Delegacija Pokrajinske vlade koju predvodi pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić boravi u dvodnevnoj poseti Moskvi gde je u toku Međunarodni sajam pića i hrane „World food Moscow“ .

Pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade a u organizaciji Razvojne agencije Vojvodine na ovoj sajamskoj manifestaciji AP Vojvodina će se na zajedničkom standu prestaviti svoje proizvode iz osam gradova Vojvodine koji su inače potpisnici Sporazuma o zajedničkom nastupu na velikim sajamskim manifestacijama sa Razvojnom agencijom Vojvodine.

Ove godine na moskovskom sajmu učšeće su uzele kompanije Copa, Apple World, JSO, Hladnjača Voćko,Patewski, Macval Tea, Polino Agrar, Lučić Group, Sweet Charry Lady, kao i Savez pčelarskih oranizacija Srbije.

Sekretar Bjelić ocenio je da je Sporazum o zajedničkom nastupu na velikim sajamskim manifestacijama potpisan 2017. predstavlja dodatni impuls sveukupno dobrim, bratskim i prijateljkim odnosima Srbije i Ruske Federeacije te da Pokrajinska vlada aktivno unapređuje saaradnju sa brojnim ruskim oblastima na regionalnom nivou.

On je podsetio da je u periodu januar-jul 2019. godine izvoz APV u R. Federaciju ostvaren u iznosu od 190, 6 miliona evra što predstavlja 59% prošlogodišnjeg izvoza, dok uvoz iznosi 746,4 miliona evra što predstavlja 61,4% ostvarenog uvoza u odnosu na prošlu godinu.

“Ruske kompanije su, na osnovu podataka koje imamo iz Razvojne agencije Vojvodine, ukupno uložile 430 miliona evra i zapošljavaju 4.032 ljudi na teritoriji AP Vojvodine.Velike sajamske manifestacije poput ovih prilika su za umrežavanje poslovnih subjekata i ostvraivanje kontakata koji će poboljšati ovu statistiku”, poručio je sekretar za regionalni razvoj međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić.

Pored zajedničkog štanda svi izlagači predstavljeni su u zajedničkoj brošuri na engleskom i ruskom jeziku kao i u zajedničkom promotivnom filmu.

Sajmu u Moskvi koji je u trajanju od 24. do 27. septembra, osim članova delegacije Pokrajinske vlade prisustvuju Direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželj, i direktor sektora za promociju Razvojne agencije Vojvodine Olivera Kovačević.