Izlet u Karlovce za Evropski vikend posmatranja ptica

146

NOVI SAD: Prvog vikenda u oktobru širom Evrope i Azije tradicionalno se organizuje Evropski vikend posmatranja ptica (“Eurobirdwatch”- EBW) s preko milion učesnika.
ptice vrapci
Foto: pixabay.com

Izleti u okviru ove akcije u Evropi prvi put održani su 1993. godine, a u Srbiji 2005. godine od strane Lige za ornitološku akciju, Društva za zaštitu ptica i proučavanje ptica Vojvodine i Pokreta gorana Novog Sada. Evropski vikend posmatranja ptica ove godine održava se u preko 50 država, a u Srbiji biće organizovan na više od 20 lokacija.

Podržavajući zajedničke napore da se zaštite ptice i njihova staništa, Pokret gorana Novog Sada već 14. godina u saradnji s Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije realizuje ovaj događaj.

Ove godine izlet će biti realizovan u Sremskim Karlovcima, u okviru Specijalnog rezervata prirode “Koviljsko – petrovaradinski rit”.

Održaće se u nedelju, 6. oktobra, u dva termina. U periodu od 9 do 11 časova izlet, vožnja “Karlovačkim pustolovom” – katamaranom i edukativna radionica za učenike OŠ “23. oktobar” iz Sremskih Karlovaca, a od 10 do 11.30 časova za sve prijavljene učesnike. Mesto polaska je ispred hotela “Dunav”.