Glas za SL – glas za opstanak i budućnost Srba na KiM i Srbije

111

Predsednik Vučić ponovo je pozvao sve Srbe na KiM da izađu na izbore 6. oktobra i glasaju po svojoj savesti, a da je njegova molba da glasaju za Srpsku listu, jer je to pitanje opstanka Srba na Kosovu i Metohiji i opstanka i budućnosti Srbije.

Vučić je, posle sastanka sa kandidatima Srpske liste, rekao da je ta lista bila izložena brutalnoj kampanji, a cilj te kampanje bio je, kako je istakao, slabljenje pozicije srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, Srbije u celini i pregovaračke pozicije naše zemlje u nastavku rešavanja kosovskog pitanja.

Vučić je rekao da je više razloga za njegovu molbu da Srbi na KiM svoj glas daju Srpskoj listi, ističući da je u kampanji bila vidljiva zajednička, usredsređena i brutalna kampanja, koja se iz različitih izvora vodila protiv Srpske liste i to ne samo na Kosmetu.

Tu kampanju, istakao je, vodili su predstavnici svih velikih albanskih političkih partija, koje su govorile da je važno da se razgovara sa Srbima, ali ne i sa Srbijom.“Pronalazili su svoje privatne Srbe, koje mnogo vole, najviše na svetu, samo da nikakve veze nemaju veze sa Srbijom, Beogradom i Vučićem“, rekao je Vučić.

Sve su to, kaže, više nego dovoljni razlozi da Srbi razmisle koliko je veliki interes da se izađe na izbore, da se podrži Srpska lista, jer je to pitanje opstanka Srbije i srpskog naroda na KiM.

„Ti drugi, za koje pozivaju, vam kažu da žive u „novoj državi“ Kosovo. Mi imamo jednu otadžbinu, Srbiju. Oni koji bi da izbrišu srpsko ime na KiM mogu da rade kako im je volja, ali naš narod pozivam da dobro razume u kakvoj smo teškoj situaciji danas“, rekao je Vučić.

„To je veće pitanje u odnosu na ono da li ćemo da se ljutimo na nekog našeg predstavnika, ovo je pitanje opstanka i budućnosti Srbije“, rekao je Vučić.

Vučić je ukazao da su sve vreme svi od Albanaca na KiM, do mnogih u Beogradu vodili kampanju protiv Srpske liste, optužujući kako nekada njega zajedno sa njima, tako i nekada njih same, za ubistvo Olivera Ivanovića.

Nabrojao je, na konferenciji za štampu, da je Priština uvela odluku o zabrani predstavnicima Srbije da uđu na teritoriju Kosova, navodeći da su zbog toga postali stoprocentna država, dok su drugi, poput člana Bundstaga Štefana Šavrca ili Metjua Vitakera iz SAD, mogli da dođu da podrže Aljbina Kurtija, odnosno Kadrija Veseljija.

„A, niko od nas nije mogao da dođe da podrži svoj narod“, dodao je.

Vučić je istakao da je vođena kampanja zastrašivanja svih koji bi obavljali elementarne izborne aktivnosti u korist Srpske liste, pa je danas predložen pritvor od 30 dana za Žarka Dejanovića i Vlastu Bogdanovića, zbog „narušavanja izborne volje“.

„Valjda zato što nisu Srbi koji se dopadaju velikim albanskim političkim partijama i njihovim međunarodnim mentorima“, rekao je Vučić.

Zatim su, podsetio je, Srpskoj listi zabranili emitovanje spota zbog sintagme „Srbija zove“, 26. septembra. „Po zahtevu BIRN i “Internwes“ Kosova. Što bi rekla deca “brzom brzinom“ izborni panel za žalbe i predstavke doneo je odluku da se izrekne novčana kazna od 30.000 evra. Opljačkali su SL zbog povrede Kodeska ponašanja političkih subjekata, pristalica i kadnidata. “Srbija zove“ je povreda Kodeksa“, rekao je Vučić.

Ukazao je da, sa druge strane, i dalje nema odluke, iako se Srpska lista žalila na predstavljanje te liste kao „monstrum liste“ od onih Srba koje, kaže, Albanci podržavaju.“Nema odluke istog izbornog panela, ne pada im na pamet da bilo kakvu odluku donesu. Jer to nije širenje mržnje, to je valjda poziv na ljubav“, rekao je Vučić.

Pokrenuli su, podsetio je, i krivično pravni postupak za verbalni delikt protiv jednog od kandidata Srpske liste Ivana Todosijevića, koji im je kriv samo što je rekao da je bio insceniran masakr u Račku, i da je to bio povod za NATO agresiju na SRJ.„“Ajde, uhapsite celu Srbiju zbog toga, jer ja to i danas kažem i mislim. Pobijte nas i pohapsite sve, zabranite drugačije mišljenje i vi stranci i vi Albanci. Mora da postoje samo junaci Tači i Haradinaj, a oni koji kažu da oni to nisu – odmah u zatvor da idu“, kazao je on.

Vučić je ukazao da su doneli još jednu odluku da bi smanjili glasove Srpskoj listi, a to je da ne može da se glasa sa srpskim dokumentima što je ranije bilo moguće.

Dodao je i da su rekli da OEBS neće moći da kontroliše glasove putem pošte koja dolaze van Kosova, računajući da mogu da manipulišu, a pokušaće, kako smatra, da na biračkim mestima manipulišu proglašavanjem nevažećim listiće za Srpsku listu u korist svojih Srba.

„Narode srpski na KiM sve ovo više je nego dovoljan razlog da razumete koliko je veliki interes da izađete na izbore, da podržite Srpsku listu, jer je to pitanje ostanka na KiM. Ti neki drugi za koje pozivaju kažu da žive u najnovijoj državi Kosovo. Mi nemamo ni noviju, ni stariju otadžbinu, a to je Srbija“, istakao je Vučić.

Rekao je da bi oni da izbrišu srpsko ime na KiM.On je zahvalio svima koji su, kaže, izdržali kampanju brutalnog uterivanja straha u kosti svima koji rade u interesu Srbije, svima koji su štitili Srbiju i poželeo im sreću i uspeh u nedelju.

Srbi, prema njegovim rečima, moraju da razumeju u kakvoj smo teškoj situaciji danas, i da hoćemo da predupredimo šta se zbivalo u RS, pa i u Republici srpskoj Krajini, gde su prvo unosili razdor među Srbima, pa onda svađali Beograd sa Banjalukom, a isto pokušavaju i danas. „Ovo je pitanje jedinstva, opstanka i naše budućnosti na KiM. Cilj svih, mnogih iz Kvinte, svih albanskih političkih struktura i onih srpskih koji služe srpskim neinteresima je da oslabe Srbju na KiM i u celini, da oslave poziciju Srbije u razgovorima sa Albancima o budućnosti KIM“, ocenio je on.

Predstavio je Vinku Marinović iz Kline, u kojoj ima svega četiri srpske kuće, koja je kandidat Srpske liste.„To je “žena monstrum“, jer srpsko ime i prezime čuva u Metohiji“, kazao je on.

S kim god se slikali,Radoičić,Rakić nikad ne bi priznali Kosovo

Ni Radoičić, ni Rakić, niti bilo ko iz Srpske liste nikada nije rekao da treba priznati državu Kosovo i pobediti „monstrum“ Srbe, kako kandidate Srpske liste nazivaju njihovi protivnici, rekao je predsednik Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanje kako vidi to što je portal KRIK, na kojoj se vide Goran Rakić, Milan Radoičić i Bedžet Pacoli.

Vučić je novinarima, posle sastanka sa predstavnicima Srpske liste, pokazao zbirnu listu kandidata za izbore na albanskom, na kojoj se nalazi Rada Trajković, kako kaže, ikona srpskih nezavisnih medija i protestnih okupljanja, koja je, kaže, direktno priznala državu Kosovo.
„Niko od ovih ljudi to nije nikada učinio, niti će raditi bilo šta bez države Srbije“, rekao je Vučić i dodao da Srbi na KiM to znaju.

Kaže da je, inače, normalno da predstavnici Srba razgovaraju sa ministrom spoljnih poslova Kosova Bedžetom Pacolijem i da je važno da pri tome ostanu čvrsto i tvrdo pri srpskim stavovima.

A povodom činjenice da je fotografija nastala još pre dve godine, a da je objavljena danas, uoči izbora na KiM, u nedelju, kaže:
„Je li to Kolumbo otkrio Ameriku da neko razgovara sa Pacolijem, Tačijem, Haradinajem, razgovarali su sto puta. Mene nešto drugo muči na fotografiji, o tome sam razgovarao sa našim predstavnicima. A to kako ko muti s kim pokazuje i to što je Radoičić na poternici za stvar koju nije učinio, toliko im je drag… koliko Rakić ima tužbi i krivičnih prijava…“, rekao je Vučić.

Dodao je i da mu „smeta“ jahta, a da ga „baš briga što su se sastali s njim, jer su se sastajali 500 puta“.Međutim, kako kaže, čija god da je jahta, vredi deset hiljada puta manje od onoga što je jedan gradonačelnik „uzeo para u privatne džepove“.

Kaže i da ne razume kritike Saveza za Srbiju povodom te fotografije, budući da je, kako je dodao, njihova politika pomirenje i želja za razgovore.

Vučić je rekao da su do sada i on i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, kao i premijerka Ana Branabić razgovarali sa predstavnicima Prištine i istakao da je razgovor potreban.

Razgovaraću danas s Grenelom telefonom

Predsednik Vučić razgovaraće danas telefonom sa novoimenovanim specijalnim izaslanikom predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričardom Grenelom.

Vučić je to preneo novinarima na pres konferenciji nakon sastanka sa kandidatima Srpske liste za izbore na Kosovu, precizirajući da će sa Grenelom razgovarati oko 14.30.

Dodao je da je Grenelovo imenovanje za Beograd bila iznenađujuća vest, podsetivši da se razgovori vode pod okriljem EU, a i da je SAD već imenovala izaslanika za Zapadni Balkan, Metjua Palemra.

Ukazao je istovremeno da je Grenel „ozbiljan i odgovoran, čovek od poverenja Trampa“:“Videćemo u kom smeru će to da ide“, rekao je Vučić.