Oko 118.000 glasača bira deset srpskih poslanika na Kosovu i Metohiji

89
Gracanica, 4. oktobra 2019. - Izlaskom na izbore Srbi na Kosovu i Metohiji treba da pokazu jedinstvo i slogu u borbi za srpske nacionalne interese i da se u juznoj srpskoj pokrajini "oseca duh drzave Srbije", isticu mestani opstine Gracanica pred vanredne parlamentarne izbore na KiM koji che biti odrzani u nedelju, 6. oktobra. Srbi juzno od Ibra kazu da ocekuju bolju buducnost posle izbora i veruju da ce Srpska lista osvojiti svih deset mandata koji su garantovani srpskoj zajednici u parlamentu u Pristini. FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ bg

KOSOVSKA MITROVICA – Na Kosovu i Metohiji noćas u ponoć počela je izborna tišina pred sutrašnje vanredne parlamentarne izbore.

Na izborima za deset garantovanih poslaničkih mesta za Srbe u kosovskom parlamentu boriće se četiri liste sa srpskim kandidatima, a pravo glasa u deset srpskih opština ima 117.808 birača.

Srpsku zajednicu na ovim izborima predstavljaju Srpska lista, koja ima podršku države Srbije i na čelu je svih deset srpskih opština na KiM, Partija kosovskih Srba iz Leposavića, koalicija Sloboda sa sedištem u Gračanici, kao i Samostalna liberalna stranka iz Gračanice.

Prema kosovskim zakonima, za 100 poslaničkih mesta nadmetaće se kandidati albanskih političkih stranaka, dok je za pripadnike manjinskih zajednica – srpske, bošnjačke, turske, goranske, romske, aškalijske i egipatske – rezervisano 20 poslaničkih mesta, od kojih je deset garantovano za Srbe.

Srpska lista je do sada imala devet od deset srpskih poslaničkih mesta, a jedan je pripadao predsedniku Samostalne liberalne stranke Slobodanu Petroviću.

Prevremeni izbori su raspisani pošto je šesti saziv kosovskog parlamenta raspušten u avgustu, nakon što je premijer privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj 19. jula podneo ostavku zbog poziva Specijalnog suda za ratne zločine OVK u Hagu.

Građani Severne Mitrovice glasaće na 27 biračkih mesta, izjavio je danas predsednik Izborne komisije opštine Severna Mitrovica Slobodan Dimitrijević, i dodao da ima ukupno 22.457 upisanih birača.

“Oni su raspoređeni u sedam biračkih centara, unutar kojih se nalazi 27 biračkih mesta, od čega su dva privatna objekta, a ostalo su škole”, rekao je Dimitrijević za Tanjug.

On je dodao da za sada sve ide kako treba i Izborna komisija Severne Mitrovice je sav materijal dobila na vreme od Sekretarijata Centralne izborne komisije.

“Imamo zaista odličnu saradnju, svi rokovi su do sada ispoštovani po operativnom planu CIK-a. I u vezi s promenom biračkih centara i prijavljivanja osoba koje glasaju po posebnim potrebama”, kazao je Dimitrijević.

On je dodao da tu spadaju i osobe koje su sa invaliditetom i osobe koje su na taj dan u bolnicama, kao i osobe koje su vezane za kuću, zatim lica koja ne mogu da napuste svoje radno mesto, na primer, pripadnici nekih bezbednosnih snaga.

Dva mobilna tima će obilaziti te ljude, kao i pritvorsku jedinicu koja se nalazi u Severnoj Mitrovici.

Dimitrijević, takođe, kaže da su već dobili spisak tih osoba i da će u biračkom spisku za te osobe na mestu potpisa stavljati i pečat.

Kaže da će biračka mesta 6. oktobra biti otvorena od sedam do 19 sati, odnosno dok poslednji glasač koji bude čekao ne bude glasao.

Dodao je da će posteri sa uputstvom kako popuniti glasački listić biti izlepljeni po gradu.

Svi politički subjekti će imati pravo da imaju članove bračkih odbora, u kojima će biti zastupljene etničke zajednice.

“Nadgledanje će vršiti posmatrači OEBS-a, na osnovu ugovora OEBS-a i CIK-a, kao i na izborima u četiri opštine na severu”, rekao je Dimitrijević i dodao da će, prema nezvaničnim informacijama, biti prisutni i posmatrači koji će predstavljati EU.

Prema kosovskim zakonima, glasa se direktno za željenog kandidata, a svaki građanin s pravom glasa ima pravo da zaokruži najviše pet od ponuđenih kandidata na listi.

Prebrojavanje glasova se obavlja u samom biračkom centru, a nakon toga se izborni materijal zapisnički predaje opštinskoj izbornoj komisiji, koja ga prosleđuje u Centar za prebrojavanje glasova u Kosovu Polju.

Tokom izborne tišine, koja traje 24 sata pre početka izbora, zabranjen je svaki vid reklamiranja ili bilo kakvih stranačkih aktivnosti. Kazne za one koji prekrše kodeks ponašanja koji je usvojio CIK, visoke su i kreću se do nekoliko desetina hiljada evra.

Na sam dan izbora zabranjeno je davanje intervjua i izjava na udaljenosti manjoj od 25 metara od biračkog centra, a posmatranje izbora dozvoljeno je isključivo osobama akreditovanim od strane CIK-a.

Na sajtu CIK-a navodi se da je glasanje moguće s kosovskom ličnom kartom, vozačkom dozvolom ili pasošem, kao i s važećom putnom ispravom – bez dodatnog preciziranja zemlje koja ih izdaje.

Predsednica CIK-a Valjdete Daka izjavila je pre nekoliko dana da će na izborima na KiM moći da se glasa samo s “kosovskim identifikacionim dokumentima” i upozorila da će svi članovi komisija koji se ne budu pridržavali smernica o upotrebi identifikacionih dokumenata snositi pravne posledice.

Glasanje putem pošte počelo je 19. septembra, a završava se 5. oktobra.

Prema podacima Centralne izborne komisije, broj birača na KiM je 1.937.868, a odštampano je 1.801.800 glasačkih listića, odnosno 136.068 ili 7,02 odsto manje glasačkih listića od broja birača.

Član CIK-a iz Srpske liste Stevan Veselinović napustio je 9. septembra sednicu tog tela zbog administrativnog uputstva da se identifikacija na biračkom mestu vrši isključivo s kosovskim dokumentima, istakavši da time Priština krši sopstvene zakone i izborna pravila koja je CIK dužan da sprovodi.

Prema dosadašnjim podacima CIK-a, uključujući današnju grupu, akreditovano je 32.875 posmatrača koji će nadgledati izborni proces.