VANREDNO OBRAĆANJE PREDSEDNIKA VUČIĆA: SRPSKA LISTA U SEVERNOJ MITROVICI OSVOJILA 98,07 ODSTO GLASOVA!

116

– Sve što je rađeno u prethodnim nedeljama i mesecima bilo je da se izaberu Srbi koji služe interesima Haradinaja, Tačija i Mustafe. Moram da priznam da su rezultati izbora iznenađenje i za mene, ovo mi je jedna od najdražih pobeda jer je ostvarena u najtežim uslovima. Želeli su da odstrane, kako kažu, monopol Srpske liste. Jasno vam je da je Srpska lista odnela najveću pobedu u istoriji. U severnoj Mitrovici Srpska lista dobila je 7118 glasova, tj. 98,07 posto glasova – naglasio je Vučić.

On je naglasio da su za njega iznenađenja i na drugim biračkim mestima.

– U Obiliću je Srpska lista dobila 1217 glasova, a Rada Trajković i Rašić nijedan – naglasio je Vučić.

Predsednik je dodao da su se Srbi na Kosovu odbranili od nestanka.

– Srbi su videli da se neko bori za njih, vide se rezultati da brinemo o njima, hvala srpskom narodu što su izašli u nikad većem broju. Njihov odnos prema otadžbini niko ne može da promeni, možete da hapsite Srbe što imaju srpske lične karte, ali ne možete da uništite njihovu ljubav prema zemlji i njihovu volju. Ovo je jasan signal da su Srbi čvrsti, jedinstveni. Niko im ne može zabraniti da čuvaju svoje ime i svoju otadžbinu. Hvala svim Srbima na Kosovu i Metohiji što su pokazali kako se čuvaju naši nacionalni i državni interesi. Oni koji su mislili da će kriminalizacijom severa da otimaju glasove želim da poručim da ovako narod reaguje na takvo ponašanje. Nije Srpska lista zaslužila toliko glasova koliko su ovi drugi naterali narod da glasa protiv njih. Želim srpskom narodu da proslavi pobedu večeras, a od sutra ćemo u nove radne pobede – konstatovao je Vučić.

Predsednik se na pitanje novinara osvrnuo i na opoziciju.

– Haradinaj je kao naša opozicija. Obećavao je da će da me sruši do Svetog Nikole prošle godine, prošla mi je slava, doći će i sledeća, ali ništa od toga. Tako i ovi iz naše opozicije. Oni su obećavali do Uskrsa. Zapamtite: Otići ću sam, neće me niko oterati. DSK Mustafe vodi. Ja očekujem da drugoplasirana partija DPK završi na prvom mestu jer će dobiti veliki broj glasova iz inostranstva. Mi ćemo biti spremni da razgovaramo sa legitimnim predstavnicima Albanaca, ali to će svakako biti veoma teški razgovori. Srpski narod na KiM je nedvosmisleno rekao ko će da zastupa njihove interese – rekao je Vučić.

Prva izlazna anketa, koju je organizovao Klan Kosova, pokazuje da će pokret Samoopredeljenje (Aljbin Kurti) i Demokratski savez Kosova (Isa Mustafa) dobiti oko 30 odsto glasova, Demokratska partija Kosova (Hašim Tači) 22 odsto, a koalicija Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije (Ramuš Haradinaj i Agim Čeku) 10 odsto.  

Izlaznost na vanrednim parlamentarnim izborima je 43,5 odsto, objavila je tzv. Centralna izborna komisija.

Kandidat za „premijera“ ispred koalicije Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije Ramuš Haradinaj izjavio je na konferenciji za novinare da je izborni proces protekao pravilno i bez većih problema.

Na parlamentarne izbore na severu Kosova i Metohije, do 19 časova, prema preliminarnim podacima tzv. Centralne izborne komisije u Prištini, prikupljenih sa 92 odsto biračkih mesta, izašlo je 49,7 odsto birača.

U severnom delu Kosovske Mitrovice glasalo je do 19 sati 9.654 birača, odnosno 43 odsto upisanih u birački spisak.

Kako je objavio tzv. CIK, u Leposaviću je glasalo 7.846 građana (46,84 odsto), u Zvečanu 4.755 (51,63 odsto), u Zubinom Potoku 4.624 (57,31 odsto).

U šest srpskih opština južno od Ibra prosečna izlasnost je bila 49,98 odsto.

U Opštini Gračanica je glasalo 8.563 birača (44,82 odsto), u Štrpcu 4.435 (54,13 odsto), Partešu 2.215 (45,96 odsto), Klokotu 1.998 (51,91 odsto), Ranilugu 2.892 (51,2 odsto) i Novom Brdu 5.058 birača (51,86 odsto).

Tzv. CIK je objavio da je, do 19 sati, na celom Kosovu i Metohiji na izbore izašlo 784.133 biraca, odnosno 44,12 odsto birača.

Najviše birača bilo je u Obiliću – 60,1 odsto, sledi Zubin Potok sa 57,31 odsto i Priština sa 56,88 odsto.

Prema ovim podacima najmanje građana je glasalo u Opštini Dragaš – 32,82 odsto upisanih birača.