Đurić: Niko da ne računa na blanko podršku Srpske liste

95
Foto: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da će sve buduće korake Srpska lista, koja je ubedljivo pobedila na izborima na KiM u srpskim sredinama, praviti u dogovoru sa Beogradom i poručio da niko ne treba da računa na blanko podršku srpskih predstavnika.

Đurić je naglasio da je na uzorku od 98,28 odsto, Srpska lista osvojila 95,13 odsto glasova u srpskim sredinama, SLS Slobodana Petrovića 2,78 odsto, Partija kosovskih Srba Aleksandra Jablanovića 1,42 odsto i lista koju su predvodili Rada Trajković i Nenad Rašić 0,67 odsto.

On je rekao da su se nakon izbora na KiM “otopile” nade Prištine da će Srbi ići u više kolona, da uzmu “privatne” Srbe i da sa njima prave političke aranžmane.

“Ne krijemo da sve radimo u dogovoru. Srpska lista će dogovor o budućim koracima praviti sa Beogradom i neka niko ne računa na blanko podršku srpskih predstavnika”, rekao je Đurić na pres konferenciji.
On je izneo podatke da je u Leposaviću, sa 100 odsto obrađenog materijala, na izbore izašlo 8.261 birač, a da je Srpska lista osvojila 6.777 glasova, SLS 24 glasa, a lista Rade Trajković 23 glasa.
Vučić: “Trljao” bih ruke samo u slučaju kompromisa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, komentarišući opaske iz hrvatskih medija da je on jedini “koji trlja ruke” zbog rezultata na izborima na Kosovu i Metohiji, da bi to radio samo ukoliko bi bilo postignuto kompromisno rešenje sa Albancima, koje je, naglašava, još uvek daleko.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše pisanje hrvatskog Jutarnjeg lista da “Vučić jedini trlja ruke zbog izbora na KiM”.

“Ja ruke obično držim ruke ovako (spojeni prsti dve ruke), retko ste me videli da trljam ruke”, rekao je Vučić kroz osmeh, odgovarajući na pitanje tokom konferencije za novinare sa turskim predsednikom Erdoganom.

Naveo je da su Srbi dobili potreban legitimitet za pregovarački proces i da se sada čeka formiranje vlade u Prištini sa predstavnicima koje su izabrali Albanci.

“Mi ćemo da razgovaramo i pregovaramo, nemamo problem sa tim, želimo da postignemo dogovor u budućnosti”, rekao je Vučić.

On je naveo da je siguran da to neće biti lako, ali da će sa svojim timom da čini sve što može da dođe do kompromisnog rešenja.

Đurić je jutros za RTS ocenio da nema legitimne vlade u Prištini i pokrajinskih privremenih institucija bez učešća srpskih predstavnika.

Na jučerašnjim vanrednim parlamentarnim izborima na KiM, Srpska lista osvojila je svih 10 zagarantovanih mandata, a Đurić ističe da je time olakšana pregovaračka pozicija Srbije.

“Moraće da kucaju na vrata Srpske liste ako žele legitimno formirane institucije, za to su se Srbi izborili”, rekao je Đurić .

On je istakao da su Srbi pokazali da kada je teško, znaju da budu jedinstveni.

Tokom kampanje, Srpska lista je, podseća, bila opstruisana sa ciljem da se Srbi sa KiM odvoje od Beograda.

“Srbi na KiM shvataju značaj jedinstva, odazivaju se pozivima svoje države”, kazao je Đurić.

On je poručio da će Srbi govoriti snažnim i jedinstvenim glasom pred Albancima, ali i pred međunarodnom zajednicom.

Prema preliminarnim rezultatima izbora na KiM, pobedu je odnelo Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, dok stranke doskorašnjeg premijera Ramuša Haradinaja i Kadrija Veseljija idu u opoziciju.

“Aljbin Kurti je jedan od ljudi s tvrdim i teškim stavovima, biće težak pregovarač, ali sa ovim rezultatom, svako ko hoće da formira pokrajinske institucije, mora da prekine sa teretom i ugnjetavanjem Srba i da ozbiljno pristupi razgovorima s Beogradom”, rekao je Đurić.

On je dodao i da ne može ništa posebno dobro da se očekuje od Kurtija, jer se on zalaže za Veliku Albaniju.

Imamo pravo samo u sebe da se uzdamo, rekao je direktor Kancelarije za KiM.

“Čeka nas težak period borbe da dijalog bude vođen na zdravim osnovama, a ne kako pojedini separatistički lideri misle – da Srbija može da dâ sve a da ne dobije ništa”, zaključio je Đurić.

Ljajić: Bitno što će Srpska lista učestvovati u punom kapacitetu

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić ocenio je danas da je važno da su jučerašnji izbori na KiM završeni mirno i da je bitno što će Srpska lista u punom kapacitetu učestvovati u novoj vladi.

“Videćemo ko će formirati vladu. Bitno je da će Srpska lista u punom kapacitetu uzeti učešće u toj vladi i ojačati svoje političke pozicije. Verujem da će se i praktično raditi na poboljšanju uslova života tamo”, rekao je Ljajić za TV Pink.

Dodao je da će se još videti kako će teći dijalog Beograda i Prištine i da će to u velikoj meri zavisiti od dešavanja u međunarodnoj zajednici.

“Ako imamo konfuziju, onda nemamo puno razloga da budemo optimistični, imajući u vidu težinu i kompleksnost problema. Ako nema jasne vizije međunarodne zajednice, ako se bore međusobno SAD protiv Nemačke, protiv EU, ne vidim kako može da se napravi ozbiljniji progres, posebno što postoji dijametralno različito gledište i u Prištini i u Beogradu”, naglasio je Ljajić.

On je podsetio da Beograd traži kompromisno rešenje, da su se u velikoj meri promenile međunarodne pozicije i da je sada drugačiji pristup međunarodne zajednice, za koju kaže da je uverena da kompromis garantuje dugoročnu stabilnost u regionu.

Upitan da prokomentariše to što su SAD imenovale specijalnog izaslanika za KiM Ričarda Grenela, on je rekao da “što više specijalaca, manje su šanse da dođe do dogovora”.

“Na žalost, to govori o konfuziji koja danas vlada i u SAD i u EU”, zaključio je Ljajić.