Novi Sad dobija novi mural

159

Novi Sad – Kanadski vizuelni umetnik Ben Johnston sutra započinje oslikavanje murala na fasadi zgrade u ulici Antona Čehova, preko puta Kulturne stanice Eđšeg. Fasada zgrade se upravo rekonstruiše, a ceo projekat oslikavanja murala se ostvaruje u saradnji PDP konferencije kreativnih medija i Fondacije „Novi Sad 2021“.Ben je oslikao brojne murale širom sveta, a njegov stil karakterišu zanimljiva, često trodimenzionalna, tipografska rešenja uvek afirmativnih reči ili sintagmi. Ono što je interesantno je činjenica da je samouki interdisciplinarni umetnik koji se pored oslikavanja murala bavi i dizajnom, 3D štampanjem i brendiranjem.

Putujući po svetu, počevši od rodne Južne Afrike, Ben pronalazi inspiraciju za rad u kulturnim razlikama i društvenim nijansama koje uočava svuda oko sebe, trudeći se da uvek oda počast svojim raznovrsnim uticajima. Specifičnost Benovog rada leži u tome što potencira „staromodniji“ pristup skicama i samom dizajniranju, trudeći se da sve radi ručno, umesto kompjuterski, time dajući svom umetničkom opusu prepoznatljivost i živost. Ben je za svoj rad osvojio brojne nagrade, a samo ove godine osvojio ih je čak 12, uključujući, između ostalog i Communication Arts Awards of Excellence, Best Canadian Mural i ADC Awards Merit Typography Wildcard.

Johnston je ujedno i jedan od 7 predavača 11. PDP konferencije koja će biti održana od 10. do 13. oktobra u Kulturnoj stanici Svilara i dolazi u Novi Sad u okviru rezidencijalnog programa Umetnici u gostima (Plants AiR) Fondacije „Novi Sad 2021“, a mural sa afirmativnom porukom koji će ostati gradu je njegova inicijativa.