Obuka za gerontodomaćice

127

APATIN –

U Apatinu je u toku obuka za gerontodomaćice, u okviru projekta saradnje Centra za socijalni rad i Nacionalne službe za zapošljavanje. Šest osoba dobiće sertifikat za obavljanje posla brige o starima i nemoćnima, a ovakva pomoć je sve neophodnija u domaćinstvima Zapadnobačkog okruga.

Sandra Kološnjaji, trgovkinja po struci, nakon 165 sati obuke obavljaće posao brige o starim i nemoćnim licima. Prekvalifikacijom će dobiti posao koji smatra odgovornim i neophodnim u današnje vreme.

Na praksi joj pomaže iskusna negovateljica, koja će je uputiti u njene buduće obaveze.

“Treba održavati domaćinstvo, kuvati, presvlačiti korisnike, nabavljati hranu i lekove. Volim ovaj posao i htela bih time da se bavim u budućnosti”, kaže Sandra Kološnjaji polaznica obuke za gerontodomaćice.

Svaki dan obiđemo oko šest ili sedam domaćinstava. Prvo nam je ujutro, kome treba ako je korisnik nepokretan pelene da se presvuku i odradi se posao oko lične higijene korisnika. Ima i korisnika koji nisu u pelenama, a njima treba spremiti doručak i ručak”, kaže Dragana Bursać, gerontodomaćica.

Baka Radojka kaže da joj je u sedamdesetoj pomoć u kući i te kako potrebna.

“Imam dva sina koji su na putu, rade, tako da sam ostala sama u kući i potrebna mi je njihova pomoć”, kaže Radojka Kuga, korisnica pomoći u kući.

Potrebe za gerontodomaćicama su veće, kažu u Centru za socijalni rad, a u Nacionalnoj službi zapošljavanja dodaju da ovakvim obukama odgovaraju na potrebe tržišta rada.

“Pravo na pomoć u kući ostvaruje se i kroz prijave srodnika da ne mogu da odgovore na potrebe svojih ukućana na odgovarajući način, javljaju se naravno i sami korisnici ili čuju od drugih koji koriste pomoć u kući ili se raspitaju kako da dobiju informacije i dođu do neophodne pomoći u kući”, kaže Nikolina Sučević, direktorica Centra za socijalni rad Apatin.

“Ono što je najvažnije da će ove žene u svom mestu stanovanja i u svom gradu moći da rade, što je i cilj obuke. One su različitih zanimanja i to je jedan vid prekvalifikacije, što im omogućuje zaposlenje”, kaže Aleksandra Šćekić, koordinator ispostave NSZ Apatin.

U Apatinu 16 gerontodomaćica obilazi oko 100 korisnika usluga pomoći u kući. Prošle godine obuke za ovaj posao nisu realizovane.