Orden Svetog Save predsedniku Vučiću, patrijarhu Irineju i Dodiku

92

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, patrijarh Srpski Irinej i član Predsedništva BiH Milorad Dodik, odlukom Sinoda SPC, odlikovani su Ordenom Svetog Save prvog stepena.

Orden Svetog Save prvog stepena je najviše priznanje Srpske pravoslavne Crkve kojim se odlikuju duhovna i svetovna lica za posebne zasluge za crkvu, na duhovnom, obrazovnom i humanitarnom polju.

Patrijaru SPC orden je uručio mitropolit Dabrobosanski Hrizostom, koji je istakao da je Irineju orden dodeljen za „dugogodišnji predani arhipastirski rad i mudrost i odgovonost pokazanu na tronu predstojatelja SPC“.

Najviše crkveno priznanje predsedniku Vučiću i Miloradu Dodiku uručio je patrijarh Irinej.

Orden svetog Save ustanovljen u vreme patrijarha Germana i podeljen je na tri stepena koji se međusobno razlikuju po bojama lenti i samih insignija: prvi koji je bele boje, drugi crvene, a treći stepen je plave boje.

Ordenom prvog reda do sada su odlikovani svi patrijarsi Srpske pravoslavne crkve, a između ostalih i ruski patrijarh Aleksej Drugi, ruski predsednik i premijer Vladimir Putin I Dmitrij Medvedev, pisac Aleksandar Solženjicin, srpski akademici Dejan Medaković, Matija Bećković, reditelj Emir Kusturica, sportisti Novak Ðoković, Dejan Bodiroga, Vlade Divac, francuski humanitarac Arne Gujon…

Orden Svetog Save dodeljuje se od 1882. godine, uglednim ličnostima i institucijama koje su svojim delanjem, trudom i učinkom doprinele ugledu i boljitku srpskog naroda i srpske pravoslavne crkve.

Predsednik  Vučić rekao je  da ga Orden Svetog Save, kojim je odlikovan, obavezuje da radi još više i da se još snažnije bori za Srbiju i njeno jedinstvo.

„Da se borim za Kosovo i Metohiju, ali i podršku našem narodu zapadno od Drine i Dunava, ali i u Crnoj Gori i svuda gde živi. Da posle toga ostanem i postanem, prolazan i privremen uz nadu da će srpstvo i srbijanstvo postati jedno i da će istina pobediti laž“, poručio je on na svečanoj akademiji u Sava centru.

Vučić je, povodom dodele ordena, rekao da nije u stanju da opiše šta oseća.

„Nisam mu se nadao, nisam ga taržio, nisam ga ni očekivao. Zato je i prva rekacija na vest koja me je iznenadila bila da ćutim, svestan i veličine samog čina, i neočekivane časti i sopstevene, kao bi se to reklo, privremenosti, stanja koje sam sam izabrao, svesno kada sam odlučio da o svemu, i najdubljim ranama i našim problemima govorim istinu“, rekao je Vučić.

Kako je istakao, nije želeo da laž postane večna, da nas pojede, da nas uništi.

„Nisam se dvoumio da li je lična prolaznost cena koju treba platiti. Ja želim, dargi oci, hoću samo to da Srbijabude večna“, poručio je on.

A ništa od svega ovoga danas ne bi rekao, dodaje, ubeđen da je ćutanje ona vrsta skromnosti koja treba da prati ovako velike događaje.

„Tek kad sam video šta o meni misle oni kojima sam postao izgovor za slanje poruka vama, neretko i za obračun za vama, oni koji veruju da ih oredenje čini većim odmonih koji ordenje daju odlučio sam da izgovorim nekoliko reči“, poručio je Vučić.