Srpska policija garant bezbednosti

149

Srpska policija garant je bezbednosti na našem tlu, ali i poželjan međunarodni partner, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, navodeći da je od početka ove godine policija zaplenila na tlu Srbije 5,4 tone narkotika.
Stefanović je otvarajući 2. konferenciju o nacionalnoj bezbednosti Srbije, koju organizuje udruženje Nacionalna avangarda, kazao da je dobro što se skup na kojem će se razgovarati kako da se doprinese da Srbija bude još bezbednija i garant mira, održava u Beogradu.

Kako je naveo, srpska policija je uspela da u uslovima migrantske krize osigura da građani ne osete pritisak te krize.

“Srbija je učinila sve da građani ne moraju da razmišljaju o bezbednosti i da sve terete potencijalnog terorirzma na leđima nose organi bezbednosti”, istakao je ministar unutrašnjih poslova.

Dodaje da borba protiv korupcije dokazuje da je naša zemlja opredeljena za poštovanje vladavine prava.
Govoreći o borbi protiv narko-kriminlnih grupa, Stefanović je kazao da su se do pre pet godina prosečne zaplene kretale oko 1,5 tone godišnje.

Govoreći o predstojećoj Skupštini Interpola u Čileu, gde će učestvovati prištinska delegacija kao posmatrači, Stefanović je kazao da će tada sigurno biti i pokušaja prištinskih institucija da postanu član te organizacije.

Ključnu ulogu u zaštiti nacionalnih interesa Stefanović vidi i u jačanju sistema bezbednosti, investicijama i podizanju kapaciteta vojske, policije, BIA i drugih službi.

Samo ekonomska stabilnost garantuje da imate novca da ulažete u službe bezbednosti, nažalost, to ranije nije bio slučaj”, kazao je Stefanović i dodao da su u MUP-u počeli modernizaciju kapaciteta policije, da bi mogli da odgovore na sve bezbednosne rizike.

Navodi i da su pred nama brojni izazovi koji će zahtevati i sveobuhvatnu reformu institucija bezbednosti, daljni nastavak reformi i povezivanje sa međunarodnim organizacijama.