Bačkotopolsko jezero najčistije panonsko jezero

187

Bačkotopolsko jezero proglašeno je za najčistije jezero u Vojvodini. Opština Bačka Topola je ove uložila nekoliko miliona dinara u uređenje staza i plaže.

Borba ribolovaca, ali i građana koji se zalažu za čistu Bačku Topolu trajala je više od četiri godine, da bi Skupština opštine Bačka Topola usvojila 6. aprila 2017. godine Odluku o zaštiti Parka prirode “Bačkotopolske doline”.

Smanjen je krivolov, kao i zagađenje jezera koji se smatra jednim od bisera nekadašnje Panonske nizije.

“Opštinska uprava nas je podržala u tome, krenula je procedura i 2017. godine konačno je proglašen park Bačkotopolske doline i jezero”, rekao je Milan Antunović predsednik UO “Jezero” i ribočuvar.

Nakon samo godinu dana od proglašenja Parka prirode “Bačkotopolske doline” manje krivolova, a i više se radi na uređenju okoline samog jezera.

“Imamo dosta ribolovaca i imamo jedan biser na severu Bačke. Kažem jezero je trenutno pod zaštitom i u sistemu ribočuvarske službe u martu ove godine rađeno je poribljavanje opština je izdvojila 1,2 miliona dinara, a do kraja godine se očekuje sanitarni izlov”, kaže Saša Srdić, predsednik SO Bačka Topola.