Jesenji festival jevrejske kulture od 23. do 31. oktobra

130

U organizaciji Jevrejske opštine Subotica, peti po redu Jesenji festival jevrejske kulture održaće se od 23. do 31. oktobra, a kroz sadržajan program posetiocima će predstaviti bogatu jevrejsku kulturu, nasleđe i stvaralaštvo.

Svečano otvaranje festivala, zakazano je za sredu, 23. oktobra, kada će u Sinagogi biti upriličen koncert klasične muzike, na kojem će nastupiti subotički umetnici predvođeni koncert majstorom Milošem Nikolićem. U narednih nedelju dana, posetioce očekuju još dva koncerta u Sinagogi, večeri posvećene književnosti i jevrejskom humoru u Jevrejskoj opštini, predavanje i izložba u Gradskom muzeju, dok će festival zatvoriti predstava “Adresat nepoznat” u pozorištu “Deže Kostolanji”.

– Festival se organizuje nakon završetka velikih jesenjih jevrejskih praznika, a naša želja je da jevrejsku kulturu, nasleđe i stvaralaštvo predstavimo široj publici. Cilj je da ovim kvalitetnim programom svedočimo o prisustvu i životu Jevreja na ovim prostorima i da obogatimo multietničku scenu našeg grada – poručila je Branka Banjanin, koordinatorka Jesenjeg festivala jevrejske kulture.

Ovo će biti drugi put kako će se jedan deo programa festivala realizovati u Sinagogi, koja se pokazala kao odlično mesto za održavanje kulturnih manifestacija. Ipak, kako je objasnio Jošua Štajnfel, predsednik Jevrejske opštine Subotica, Sinagoga još uvek nije dobila očekivano mesto u kulturnom životu našeg grada, budući da se sva kulturna dešavanja, koja su se od prošlogodinjeg festivala održala u ovom velelepnom objektu, mogu nabrojati na prste jedne ruke.

– Pa se pitam gde je greška? Da li su se Subotičani odvikli od predstava ili je problem u tome što se umetnici nisu navikli da je tu Sinagoga? Mislim da je problem i u tome što je Fondacija Sinagoga, koja je zadužena za odabir programa, veoma velika i nezgrapna i imamo problem u odobravanju šta može i šta ne može. Daću primer novosadske Sinagoge koja mesečno ima pet do deset predstava, iako Novi Sad ima svoje pozorište i druga mesta koja imaju kulturne manifestacije. Ispada da tamo ima publike, imaju nastupe pianista, filharmonije, gudača. Jednostavno, naša Sinagoga za ovih godinu dana nije dobila mesto u kulturnom životu kako smo očekivali i mislim da bi trebalo da se dovede u red potreba Subotičana za kulturom i mogućnosti predstavljanja umetnika u Sinagogi, jer godinu dana je prošlo, malo toga smo videli, a mogli smo mnogo više – rekao je Štajnfel.

Kao i prethodne godine, ulaz na sve programe festivala je besplatan, ali su za koncerte i predstavu neophodne karte koje će se zainteresovinim sugrađanima besplatno deliti na ulazu u Sinagogu, od 16. do 19. oktobra, u periodu od 10 do 12 časova i od 16 do 18 časova.