U Institut za onkologiju stigli novi aparati za zračenje

149

Kako je za „Dnevnik“ rekao direktor Instituta profesor dr Zoran Radovanović, u pitanju je komplikovana, skupa i brojna oprema, i jedan deo je stigao danas, a ostatak opreme stiže sutra.

– Oprema će montirana u narednih mesec dana, a za desetak dana nam stiže i CT simulator. Nakon toga sledi obuka zaposlenih i već krajem oktobra prva grupa ide na obuku. Kada sve bude montirano, počeće probni rad, a očekujemo da aparati počnu da rade posle Nove godine – kazao je dr Radovanović.

Nabavka dva aparata za zračenje, kao i opremanje prostora u kojima će oni biti smešteni koštalo je 6,5 miliona evra, od čega je Pokrajinska vlada dala milion evra za adaptaciju prostora i nabavku CT simulatora. Ostali novac obezbedilo je Ministarstvo zdravlja, uz pomoć kredita Svetske banke.

Za nove aparate za zračenje prvo je obezbeđen prostor, odnosno rekonstruisana su dva stara bunkera. Dr Radovanović kaže da su tokom pripreme bunkera praktično morali da ugase dva stara aparata za zračenje, a od danas će jedan od ta dva aparata početi ponovo da radi i na njemu će svakodnevno moći da se zrači između 50 i 60 bolesnika.

– Trenutno na listi čekanja za zračenje imamo oko 700 pacijenata, a kada dva nova akceleratora budu u funkciji, Vojvodina će imati šest aparata za zračenje, čime bi trebalo da budu zadovoljene potrebe pacijenata iz Vojvodine. Nakon uključenja novih aparata, trebalo bi da za šest do osam meseci nemamo listu čekanja za zračenje – naglasio je dr Radovanović i dodao kako je tokom rekonstrukcije bunkera jedan broj pacijenata išao na zračenje u Klinički centar Srbije u Beogradu, kao i u Klinički centar u Kragujevcu.

Novi aparati koji su stigli su najsavremeniji i poslednja su generacija, a biće smešteni u bunkerima takozvane „Kamenice 1“, gde su pored njih smeštena još dva aparata, od kojih je jedan iz 2016. godine. Ostala dva aparata su u objektu „Kamenica 2“ i jedan pripada Institutu za onkologiju, a drugi Institutu za plućne bolesti.

Kako je istakao dr Radovanović, svi ovi aparati će biti povezani i umreženi, što je značajno za pacijente, jer u slučaju kvara, radiološka terapija može da se nastavi na bilo kom drugom aparatu.