Uz sve muke obnovili pčelinjake u Kikindi

122

Med i ostale pčelinje proizvode predstavilo je 15 izlagača iz Kikinde i okolnih sela, kao i pčelari iz Bečeja, Bačkog Gradišta i gosti iz Rumunije.

Predsednik Udruženja pčelara „Kikinda” Saša Čolak ukazao je da ovom manifestacijom žele da afirmišu med kao zdravu i najdugovečniju namirnicu, ali i da popularizuju pčelarstvo i razmene iskustva.

– Poznato je kakve su nas muke ove godine snašle, a problematične su bile i prethodne sezone. Pčelari su ipak optimisti. Prevazišli su svoje muke i uspeli da, uz pomoć Grada, Pokrajine i Republike, ponovo podignu pčelinjake – rekao je Čolak.

Čolak je dodao da se naročito ponose otvaranjem novog pčelarskog pogona, u dvorištu njihovog udruženja, u Ulici generala Drapšina. U tom pogonu će svaki pčelar moći da obavi sve ono što ne može u svom domaćinstvu.

– Najviše sredstava dobili smo od lokalne samouprave, a i Pokrajina je podržala ovaj projekat. Ne računajući 10 miliona dinara koje su dobili postradali pčelari tokom ovogodišnjeg masovnog uginuća pčelinjih društava, nama je opredeljeno oko 50.000 evra. Ta sredstva podrazumevaju i nabavku mašina i građevinskog materijala- pojasnio je Čolak.

Član Gradskog veća Kikinde Miodrag Bulajić, izneo je uverenje da je ova pčelarska manifestacija postala prepoznatljiva i van Kikinde, naglašavajući da je odlikuje radni, obrazovni i kulturni sadržaj.

– Lokalna samouprava je u prethodnom periodu opredelila značajna sredstva za nabavku opreme, lekove, ali i preparate za poboljšanje opšteg stanja pčelinjih zajednica. Opredelili smo i sredstva za košnice, za početnike u pčelarstvu. Pčelarima smo ove godine, u saradnji sa pokrajinskim i republičkim institucijama, pružili podršku za nabavku mladih rojeva i šećera kada je bilo potrebno – rekao je Bulajić.