Očekivani porast organske proizvodnje

127

Organska proizvodnja sve je zastupljenija u Srbiji i pojedinim delovima Vojvodine. U našoj zemlji 0,4 odsto obradivog zemljišta je pod organskom proizvodnjom, dok je najveći porast zabeležen u Centralnoj Srbiji.

Broj domaćinstava koji se bavi organskom proizvodnjom u poslednje vreme je u porastu. U Vojvodini je 50-tak uspešnih poljoprivrednika koji se bavi time. Prema rečima Vladimira Ugrenovića, iz Instituta „Tamiš“, Pančevo, u budućnosti se očekuje da se ovaj trend nastavi, s obzirom na najavljene podsticajei iz Ministarstva poljoprivrede. Kako je Ugrenović rekao, kada je Grad Pančevo u pitanju, jedini registrovani sertifikovani proizvođač organske hrane je Institut „Tamiš“. Nešto više proizvođača je u opštinama Kovačica, Opovo i Alibunar.

Prema rečima Vladimira Ugrenovića, u organskoj proizvodnji najbitnije je preventiva, agrotehnika, plodosmene, plodoredi, biopreparati, pošto se ne koriste preparati kao u konvencionalnoj proizvodnji. Širinom plodoreda se rešavaju mnogi problemi, a jedan od njih je i poboljšanje plodnosti zemlje. To je jedna od mera koja u budućnosti mora češće da se upražnjava, rekao  je Ugrenović.

Prema rečima Ugrenovića, ratarske i biljne vrste su najpogodnije za organsku proizvodnju, jer su manje osetljive na bolesti štetočina. Problem predstavljaju i korovi, koji moraju da se rešavaju okopavanjem. Za razliku od ratarskih i biljnih vrsta, za voće je neophodno više znanja i ulaganja, pa je samim tim i rizik veći krenuti sa ovom proizvodnjom. Saveti stručnjaka su i da imanja na kojima se kreće sa ovakvim proizvodnjama ne budu veća od 15 – 20 helktara, kao i da zasadi budu gušći, kako bi bilo što manje korova..