VUČIĆ: Srbija i Rusija su snaga koja se bori protiv falsifikovanja istorije, hvala za podršku 1944. ali i danas! MEDVEDEV: Istorija ne sme da bude predmet trgovine

112

“Kao narodi koji su pretrpeli užasne gubitke u Drugom svetskom ratu i danas predstavljamo snagu koja se bori protiv falsifikovanja istorije. Vaša poseta je dokaz da nećemo dozvoliti da se istorija preinači”, poručio je Vučić.

On je kazao da su odnsi na najvišem nivou u  poslednjih nekoliko decenija, puni razumevanja.

“Našu saradnju razvijamo da jedni drugima pomažemo i u međunarodnim institucijama. Hvala Medvedevu i Putinu što uvek imaju vremena da nas čuju i saslušaju poziciju koju Srbija ima u političkom smislu. Jedna od najvažnijih tema su ekonomski odnosi”, rekao je Vučić.

Niko nije protiv istorijske nauke, ali postoje crne strane i svetle strane u istoriji i to ne sme da bude predmet trgovine. Ja ne idealizujem države, ali narodi su istiniti tvorci istorije, oni su ovde pobedili fašizam i oslobodili Evropu od logora, kazni, ubijanja i ropstva”, kazao je Medvedev.

On je dodao da na nas sve više pada odgovornost za pamćenje istorije.

“Naš je zadatak da imamo pragmatične odnose, jer će onda imati budućnost. Prijateljstva koja su osnovana na pragmatizmu su naša deviza za budućnost. Ako mi potpisujemo ovakve sporazume, znači da mi jedni drugima verujemo, a to je veoma važno”, poručio je Medvedev.

Medvedev je kazao da je Miroslavljevo jevanđelje svetinja za Srbiju, a da se u Rusiju vraćaju vredne slike.

“Vama je poznat stav Rusije po pitanju KiM koji se zasniva na poštovanju Rezolucije 1244, i mi polazimo iz pune podrške Srbiji poštovanju integriteta i suvereniteta i polazićemo od toga i dalje. Da bi takve odluke bile od koristi za narod Srbije i Rusije naši odnosi nemaju nikakvih ograničenja. Hvala na pozivu da dođem na 75. godišnjicu oslobođenja”, rekao je Medvedev.

Američka agencija AP ocenila je danas da je poseta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji ilustracija bliskih kulturnih, istorijskih i verskih odnosa Srbije i Rusije

Uz stotine građana i srpsko rukovodstvo Medvedev je pratio antiterorističku vežbu i defile vojnika, borbenih vozila i oružja, helikoptera i aviona, navodi agencija i podseća da je Srbija saveznik Rusije na Balkanu.

Američka agencija podseća na stav Srbije da ne ulazi u NATO, jednim delom zbog toga što je ta Alijansa bombardovala zemlju 1999. godine kako bi se okončao sukob na Kosovu i citira današnju poruku predsednika Srbije Alekdandra Vučića posle prikaza da će Srbija znati “kako da zaštiti svoje nebo, zemlju i ljude”.

Rusija pomaže Srbiji da ojača vojsku, iako Beograd formalno teži članstvu u EU, konstatuje AP i dodaje da je zvanična Moskva nedavno pojačala napore da obnovi svoj uticaj među nekadašnjim komunističkim drzavama istočne Evrope.

Italijanska agencija Ansa izvestila je takođe o poseti ruskog premijera Medvedeva Beogradu, navodeći da on prisustvuje proslavi 75. godišnjice oslobođenja grada kao i vojnoj paradi.

U središtu razgovora ruskog premijera i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić nalaze se jačanje ekonomske i trgovinske saradnje između Rusije i Srbije, pri čemu će biti potpisano više bilateralnih sporazuma u oblasti poljoprivrede i železničke infrastrukture, navodi Ansa.