Svečanost u Sava centru, Vučić i Medvedev dočekani ovacijama

117

Intoniranjem himni Srbije i Rusije večeras je u beogradskom Sava centru počela svečana akademija kojom se obeležava 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Na početku svog obraćanja predsednik Srbije se zahvalio horu Aleksandrov, i istakao da su oni bili sa nama i 1999.

– Hvala svima koji su u oslobađanju pomagali, hvala i drugima, hvala Britancima, ali tu operaciu ne bimso mogli da izvedemo bez pomoći naših prijatelja iz Crvene armije. Sloboda nema svoju cenu, zato što je njena suprotnost ropstvo, logodi od Aušvica do Jasenovca. NIjedan naro u Evropi se nije digao protiv okupatora, a skoro četiri godine Srbija je krvarila po dokupacijom, dok je u NDH na delu bio monstruozan plan. I zato je pobeda 1944. bila toliko važna, rekao je Vučić.

Danas znao da ne postoji nešto kao polunezavisnost, polusamostalnost. Slobodan je samo onaj koji sam odlučuje  o svojoj sudbini, i mi smo je platili krvlju. Teška je to dužnost. Nikada se naših heroja nećemo odreći. Mi smo narod heroja i pobednika, rekao je Vučić.

– Slobodu ne damo i nećemo je dati, rekoa je Vučić.

Predsednik Vučić se zatim obratio i na ruskom jeziku.

Premijer Ruske Federacije Dmitrij Medvedev je u svom obraćanju prisutnima rekao da je jako dirnut što se nalazi pored ljudi koji su oslobađali Beograd, posle gledanja filma koji je prikazao njihove podvige.

– Od tada je prošlo 75 godina, a ta pobeda je toliko vredna, kao što je važno i sećanje na nju, i na one koji su je iskovali. Hteo bih da im se najiskrenije zahvalim i čestitam ovaj praznik koji zajedno slavimo. Sutra u Moskvi će biti priređen vatromet u čast oslobođenja Beograda, rekao je Medvedev, i dodao je da je čuvanje istine o Drugom svetskom ratu najbolji način da se očuva njihova žrtva.

– Jako je važan brižan odnos prema spomenicima i hvala vam što se tako odnosite prema njima. Svake godine je rat sve dalje od nas, a njegova tragika se još uvek oseća u svakoj porodici, i u Rusiji i Srbiji. Ovaj praznik je jako značajan za naše zemlje, koji su tokom istorije morale da se brane. U 19. veku je Rusija podržala borbu Srbije za nezavisnost. Tokom Prvog svetskog rata smo bili zajedno, a tokom Drugog smo bili članovi antihitlerovske koalcije. Tada smo bili zajedno, i ubeđen sam da će tako biti uvek. Večna slava junacima, rekao je Medvedev.

Predviđeno je da se prisutnima obrate Vučić, Medvedev i nekadašnji član Prve proleterske brigade koji je učestvovao u oslobođenju srpske prestonice 1944. godine Zdenko Duplančić.