Kreće bescarinski izvoz rakije

135

Za proizvođače rakije u Srbiji veoma brzo biće otvoreno značajno tržište jer će se, po rečima ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića, od 25. oktobra rakija proizvedena u našoj zemlji u Rusiju izvoziti bez carine.
rakija

Po rečima predsednika Nacionalne asocijacija proizvođača rakija „Srpska rakija”, koja okuplja više od 35 proizvođača tog jakog alkoholnog pića Vukosava Tomaševića, to je izuzetno dobra vest jer će obezbediti veći plasman rakije na to veoma zahtevno, ali i veliko tržište.

– Ukoliko je postignut dogovor o bescarinskom izvozu rakije iz Srbije na tržište Rusije, reč je o odličnoj vesti i za domaće voćare i proizvođače rakije jer je rusko tržište veliko i veoma značajno, a sigurno je i da se plasmanom na to tržište, osim mogućnosti da se pozicioniramo na njemu, domaćim proizvođačima otvaraju vrata i za druga tržišta – kazao je Tomašević. – Za veći plasman naše rakije na to tržište prepreka su bile carinske procedure i zdravstveni pravilnici koji su u Rusiji veoma oštri i uz to nisu prepoznavali rakiju od voća, što je dodatno otežavalo izvoz.
500 registrovanih proizvođača u Srbiji

Ukazujući na to da je dogovor o bescarinskom izvozu rakije, koji je obezbedila država, i te kako značajan jer domaći proizvođači takav tretman nisu mogli obezbediti, Tomašević je istakao da će domaćim prozvođačima to dati podsticaj za dalju proizvodnju, njeno unapređenje i proširenje.
90 miliona litara rakije se proizvede godišnje

– Rakija koja se proizvodi u Srbiji dobro je poznata i van naše zemlje jer se izvozi na mnoga tržišta u celom svetu, ne samo u Evropi. Ipak, sigurno je da je veći izvoz realan i da bi plasman na strana tržišta bio daleko bolji kada bi se izvozilo organizovano, umesto sadašnje situacije, kada domaći proizvođači rakije svoje proizvode izvoze samostalno. Da je rakija koja se proizvdi u našoj zemlji izuzetnog kvaliteta poznato je odavno i sigurno je da ona može stati rame uz rame s nadaleko poznatim proizvodima, kao što je, recimo, viski ili francuski konjak. Kvalitet rakija koje se proizvode u Srbiji nije sporan i sigurno je da registrovani proizvođači na tržište plasiraju zdravstveno bezbedne proizvode koji zadovoljavaju sve neohodne uslove za izvoz u Rusiju ili bilo koju drugu zemlju – rekao je Tomašević.
Stići do prepoznatljivog brenda

– Da bi rakija iz Srbije bila prepoznatljiv brend i na stranim tržištima i da bi se, istovremeno, pospešio izvoz tog jakog alkoholnog pića, potrebno je da se preduzme nekoliko koraka. Pre svih oni koji će dovesti do sređivanja situacije na domaćem tržištu, kao i oni koje je potrebno da se urade na nivou države – da se pomogne proizvođačima rakije u organizovanju izvoza, a to znači podršku u nekoliko segmenata – od marketinga do lakšeg obezbeđivanja potrebne dokumentacije – ukazao je Tomašević.

Da je kvalitet rakije proizvedene u Srbiji visok potvrda su i priznanja koja su zaslužena na mnogobrojnim takmičenjima i odmeravanjima snage, jačine, ukusa, pitkosti… tog jakog alkoholnog pića sa sličnim poizvodima u celom svetu. To je sigurno dobar put za veći izvoz rakije iz Srbije, ali je za to, ističe Tomašević, potrebno i da se ispuni nekoliko uslova.

U Srbiji se godišnje proizvede/potroši ili proda i do 90 miliona litara rakije od različitog voća – šljiva, grožđa, jabuka… Sve više proizvođača tog jakog alkoholnog pića odlučuje se da rakiju proizvodi od dunja, te rastu zasadi tog voća u Srbiji. Srbiji svakako ne manjkaju proizvođači rakije –registrovano ih je više od 500 – a na pitanje koliko je onih neregistrovanih odgovor je teško dati