Novosađanka Ilona Kovač proslavila 105. rođendan

164

Novosađanka Ilona Kovač je 15. oktobra napunila 105 godina, a u nedelju je njen rođendan obeležen na misi u Crkvi imena Marijinog, kojoj baka Ilonka redovno prisustvuje i retko šta je i s toliko godina spreči da svake nedelje dođe.

Tom prilikom dobila je buket ruža, 100 belih i pet crvenih, uz rođendanske stihove, misu koju je služio prečasni Robert Erhard, i molitvu „Zdravo, Marijo“, koju je posebno za Ilonku pevala operska pevačica iz Srpskog narodnog pozorišta Renata Starović, te pesmu „Aleluja“, koju je na mađarskom izveo omladinski hor „Sveti Ivan Kapistranski“.

– Godine su teret, ali danas sam veoma srećna – uz osmeh je potvrdila Ilona Kovač, koja i sama ume da se našali na račun svojih godina. – Izuzetno je retko da se tako svi okupimo, i članovi porodice i prijatelji, poznanici i komšije. A šta je tajna dugovečnosti? Uvek sam živela skromno, pa i danas, ne pijem čak ni kafu. I treba uvek mnogo raditi, biti u pokretu. Ja sam celog života mnogo radila, noću kad nisam mogla da spavam, vezla sam ručne radove. I danas obrađujem svoju malu baštu, niko mi ne pomaže. Usisam, ispeglam, kuvam, veš ne stavljam u mašinu, perem na ruke… Jeste teško, ali sve uradim sama. I ja se čudim kako toliko dugo živim. Više puta sam osetila da je došao kraj, ali, evo, i dan-danas sam tu. Nikad se ne zna unapred, to je trenutak u kojem se nešto dogodi ili ne.

Baka Ilonka je rođena u Bačkoj Topoli, a u Novi Sad je došla sa 16 godina. Danas živi na Satelitu. Sin je neženja i živi s njom. Od ćerke je dočekala i čukununuka, međutim, niko od njih ne živi u Novom Sadu. Čukununuka Patrika doveli su u Novi Sad za Ilonkin 102. rođendan, kad je imao četiri meseca. Rođendanskom slavlju sada su prisustvovali sin, ćerka, unuk, njegova supruga i ćerka, odnosno Ilonkina praunuka.

– Dok je bila mlađa, s bakom je bilo kao u vojsci – red, rad i disciplina, mada sam ja bio povlašćen i bolje sam prošao nego deca – seća se unuk Gabor Bali, kome takođe ne manjka duhovitosti. – Recimo, pravila je kolače koje sam ja hteo. Ima i jedna anegdota, kad smo došli za Božić pre tri godine, tada je imala 102. Žalila se da je napravila „samo“ dve vrste kolača i nije mogla više jer je bole ruke.

Podsećanja radi, pre godinu list „Dnevnik“ i mnogi mediji pisali su o baka Ilonki, koja je tada punila 104 godine, što je bilo prava atrakcija. Međutim, u odnosu na bogatu i nimalo laku životnu priču, verovatno je u sećanju svih koji su tada čuli za nju najviše ostala rečenica upućena sinu – osamdesetogodišnjaku.

– Kad sam napunila 100 godina, rekla sam mu: „Do sad sam ja to radila, a sad sam spremaj svoju sobu!“ – nasmejala nas je sve Ilona Kovač.