Obeležen dan Opštine i Dan oslobođenja Bačke

132

Svečanom sednicom obeležen je 20. oktobar Dan opštine i Dan oslobođenja od okupatora i fašizma u Drugom svetskom ratu.

Na dane od pre 75 godina prisutne odbornike, goste i predstavnike bratskih opština iz Slovačke, BiH, Republike Srpske, Slovenije i  Rusije, sveštenstvo i druge prisutne podsetio je Mita Lačanski predsednik SO.

On je, između ostalog, podsetio na brojne žrtve ovdašnjeg naroda tokom Drugog svetskog rata, odnosno NOB u kojoj su učestvovali i meštani ovog dela Bačke, ali i susednog Srema kome je Bačka Palanka administrativni centar opštine.

Branislav Šušnica, predsednik opštine pristunima je argumentovano predstavio ono što je urađeno u ovoj i prethodnim godinama, taksativno nabrojao realizovane investicije, ali i one koje su u toku i one koje su planirane. Rekao je da se gradi i da će se graditi ne samo u Bačkoj Palanci već i u trinaest sela ove opštine.

Odbornici SO su odlučili, a predsednici su uručili oktobarska priznanja opštine za tri organizacije i tri pojedinca. Nagradu u vidu plakete dobili su Ustanova za sport i rekreaciju “Tikvara“ za razvoj sporta i rekreacije u ovoj sredini. Kulturno-umetičko društvo “Dr Mladen Stojanović“ iz Mladenova za očuvanje i negovanje tradicije igara i pesme sa područja Bosanske Krupe, Glamoča i Kupresa kao i prenošenje narodnih običaja na mlađe generacije. Plaketu je dobio i Rukometni klub “Lavovi“ iz Bačke Palanke koji je za samo osam godina postojanja izrastao u uzoran sportski kolektiv, a u prethodne tri godine beležio je izuzetne rezultate.

Od pojedinaca Oktobarsku nagradu u vidu Zlatne značke dobio je Marjan Rnić za izuzetne rezultate u oblasti sporta gde je u fudbalu ostvario zavidnu igračku karijeru, a potom iako uspešan privrednik ostao u sportu gde radi u fudbalskoj organizaciji, ali i postiže izuzetne rezultate u FK “Bačka“ stvarajući mladima bolje uslove za bavljenje sportom. Marko Šalić, dobio je nagradu za višedecenijski rad na podučavanju dece i omladine u sviranju gitare, te osnivanjem i vođjenjem Kluba klasične gitare “Akord“ to uspešno ostvario. Dr Svetozar Boškov koji je svoju akademsku karijeru gradio u Novom Sadu, ali nikada nije napuštao Bačku Palanku, pa je za doprinos nauci i kulturi u ovoj sredini zaslužio Oktobarsku nagradu.