Održan sportski dan za male Detelinarce

151

„Sportski dan na Detelinari”, tačnije na igralištu na Bulevaru Evrope, deveti put je izmamio napolje mališane i njihove roditelje, koji su poslednji sunčani vikend iskoristili za aktivnosti na otvorenom, druženje i razonodu.

Organizatori su ponovo bili Udruženje građana „Novi Sad” i sportska porodica „Sportisimo”, uz podršku Gradske uprave za sport i omladinu, „MDD Group” i „Minakve”.

– Odštampali smo oko 600 knjižica za učešće i sve podelili, pa verujemo da je došlo i više dece – rekao je Goran Bajšanski iz Udruženja „Novi Sad”. – Ove godine najveći utisak ostavili su mali vatrogasci iz Petrovaradina i dve maskote bioskopa „CineStar Cinemas”, koje su se družile s decom. Vrlo popularnom pokazala se i igra u kojoj je zadatak da, bez pomoći ruku, keks sa čela završi u ustima.

Komandirka grupe petrovaradinskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva – 13-godišnja Katarina Gašpar bila je angažovana da pomaže mlađima, koji su se tiskali oko crvenog vatrogasnog kamiona, želeći da vide kako izgleda iznutra.

– U jednoj od igara protivpožarnim aparatima gasimo kućicu koja se navodno zapalila, a u drugoj ciljamo konzerve mlaznicama – objasnila nam je dobrovoljka na zadatku, u oblaku beličastog dima.

Dok je čekao da se oproba na poligonima, sedmogodišnjem Ognjenu Radiću, koji je tu već domaći, pažnju je privukao šahista Ljuba Jovanović, od koga je upijao dobre poteze da bi mogao kod kuće da se s tatom nadmeće u tom specifičnom sportu. Predsednik Šahovskog kluba „64” profesor matematike i član Upravnog odbora Šahovskog saveza Srbije rekao nam je da je njegovo učešće na svakom takvom druženju neizostavno, te da ga posebno raduje rad s decom.

– Kao klub, godinama sarađujemo s osnovnim školama, a Dejan Omorjan, koji je već u drugom srednje postao FIDE majstor, dokaz je da radimo pravi posao – dodao je Radić. – Šah razvija apstraktno mišljenje kod dece, što je posebno važno za prirodne nauke. A osim borbenosti, podstiče i umetničku stranu.

Prisutni mališani mogli su se oprobati u rukometu na pesku, odbojci, streličarstvu, trčanju, slaganju čaša, skokovima, pravljenju i puštanju zmajeva i još mnogo čemu, ali su braća Ćurković jedva čekala  turnir u fudbalu, koji inače treniraju.

– Prvi put smo ovde, iako živimo u okolini – rekla je njihova mama Gordana. – Manifestacija tog tipa je odlična ideja, posebno što se danas gotovo svaka sportska aktivnost plaća.