Granični prelaz Kibekhaza – Rabe nov most saradnje Srbije, Mađarske i Rumunije

164

NOVI SAD – U Centru “Master” Novosadskog sajma održana završna konferencija povodom projekta u okviru prekogranične saradnje Mađarske i Srbije “Razvoj prelaznog puta Kibekhaza–Rabe”, vrednog više od 5,5 miliona evra, od čega je iz sredstava Evropske unije donirano gotovo 4,6 miliona.

U završnoj fazi ovog projekta nedavno je otvoren nov granični prelaz između Mađarske i Srbije u cilju olakšavanja života lokalnog stanovništva i podsticanja ekonomskog razvoja naselja koja se nalaze na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije.

Otvrajući konferenciju, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić istakao je da će ovaj projekat umnogome doprineti regionalnom razvoju AP Vojvodine i područja severnog Banata, a naročito opštine Novi Kneževac.

Vodeći partner na projektu čiji je prioritet intenziviranje ekonomske, socijalne i kulturne saradnje između dveju država jeste NIF – Nacionalna agencija za infrastrukturu iz Budimpešte, dok su projektni partneri JP “Putevi Srbije” iz Beograda i Zavod za urbanizam Vojvodine iz Novog Sada.