Trokraka raskrsnica za priključak karlovačkom vijaduktu

135

Nadvožnjak u Zanošu, na ulazu u Sremske Kralovce iz smera Novog Sada, jedan je od infrastrukturnih saobraćajnih objekata koji se grade u sklopu kapitalnog projekta brze pruge, da bi se izbeglo ukrštanje pruge i puta u istom nivou.

Po projektu, osnovna funkcija tog nadvožnjaka, kao što je „Dnevnik“ u više navrata ranije pisao, jeste da omogući motornim vozilima prelazak u zonu Kalište i dolazak do obale Dunava, pošto se ukida pružni prelaz u nastavku Trga patrijarha Brankovića, a kao priključak od državnog puta IIA reda 100 na budući nadvožnjak poslužiće trokraka raskrsnica.

Podizanje nadvožnjaka podrazumeva i izgradnju dveju saobraćajnica. Saobraćajnica, tzv. Ul. Nova 1, biće izgrađena uz dvokolosečnu prugu, i njen zadatak je da kolski saobraćaj sprovede od državnog puta IIA reda 100 i preko Dunavske ulice do Dunava, gde se nalazi istoimeni hotel, Udruženje sportskih ribolovaca, budući međunarodni pristan. Ta saobraćajnica će imati i pešačko-biciklističku stazu, kao i sam nadvožnjak. Put nazvan Ulica Nova 2, u suprotnom smeru, treba da obezbedi pristup do odbrambenog nasipa. Nakon izgradnje, te dve saobraćajnice paralelne s državnim putem biće predate na održavanje opštini i kao takve će predstavljati deo lokalne saobraćajne infrastrukture.

Nadvožnjak u obliku latiničnog slova „S“ će biti dug 230 metara, nosiće ga deset stubova, koji su već izgrađeni. Do kraja oktobra očekuje se da bude izbetonirana druga rasponska konstrukcija, dok je prva, između 5. i 6. stuba, između kojih će ići vozovi, završena u septembru. Kroz sledeći raspon, S6–S7, prolazi novoprojektovani lokalni put, dok je nasip „propušten“ kroz krajnji stub. Ukupna širina mosta, s obostranim pešačkim i biciklističkim stazama, biće oko 12 metara. Po proceni, gradnja nadvožnjaka bi trebalo da bude završena na proleće.