Turistička signalizacija u Inđiji

126

Prethodnih godina turistička signalizacija postavljena je u Starom Slankamenu, Krčedinu, Beški i Čortanovcima, naseljima uz Dunav.

Direktorka Turističke organizacije Maja Bošnjak kaže da je preostalo da se u narednom periodu postave info-table u Novim Karlovcima i Novom Slankamenu, i to dve, kako je rekla, sa podacima o dve tamošnje crkve.

– U Maradiku smo postavili turističku signalizaciju o tri crkve: pravoslavnoj, rimokatoličkoj i reformatskoj, na srpskom, mađarskom nemačkom i engleskom jeziku i info tablu u centru sela  s podacima o istoriji, geografskom položaju  i karakteristikama sela koje se ogledaju u višenacionalnom suživotu  stanovništva. – kazala je direktorka. – U Jarkovcu su postavljena dva putokaza, za Jarkovačko jezero i dvorac grofa Pejačevića,  a  u Ljukovu tabla o pravoslavnoj crkvi.

Direktorka Maja Bošnjak navela je da je ovom poslu prethodilo određivanje lokacija, gde treba da se nalaze info -table, zatim izbor kako će izgledati turistička signalizacija, priprema tekstova na više jezika, srpskom, engleskom, nemačkom, a u Maradiku i na mađarskom jeziku kao i prateće ilustracije.

– Posle smo još morali da uradimo „Projekat saobraćaja i saobraćajne signalizacije za označavanje turističkih odredišta na teritoriji opštine Inđija“ za navedena naselja, po kome su izrađeni i postavljeni znakovi – rekla je direktorka.

Kako je predočila, mesta u inđijskoj opštini najviše pohode gosti koji svraćaju na ribu u restorane uz Dunav , ali se u deset sela i sedištu opštine Inđiji tokom godine organizuje čak 30 manifestacija, gde se TO pojavljuje kao organizator i suorganizator.

– Ne vodimo evidenciju o tome koliko turista tokom godine poseti Inđiju, jer su to posete mahom na dan, odnosno na nekoliko sati, radi priredbi ili odmora, uživanja u prirodi uz Dunav, i tada do punog izražaja dolazi dobra ponuda brojnih restorana i čardi – predočila je direktorka.

Za razliku od ugostiteljstva koje je razvijeno, opštini nedostaje smeštaj za prenoćište.

– Na području opštine svega je 240 ležaja, od kojih je 30 kreveta u hotelu u Inđiji, koji je uvek pun, pa poslovni svet koji često dolazi u varoš prenoćište tražu u susednim opštinama –istakla je direktorka Turističke organizacije Inđija Maja Bošnjak.