Vučić: Za Srbiju važna saradnja sa afričkim zemljama

102

Predsednik Aleksandar Vučić priredio doček za predsednika Demokratske Republike Kongo Feliksa Antoana Čisekedi Čilomba, koji boravi u zvaničnoj poseti Beogradu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je da je za Srbiju od velikog značaja saradnja sa afričkim zemljama, a tako i sa Demokratskom Republikom Kongom, te istakao da će Beograd nastaviti da sarađuje sa svim suverenim, nezavisnim, slobodnim zemljama širom sveta.

„To je naša politika da sarađujemo sa suverenim, nezavisnim, slobodnim zemljama sveta, da otvaramo vidike na različitim stranama sveta, da uradimo uvek ono što je najbolje za našu zemlju“, rekao je Vučić posle sastanka sa šefom Demokratske republike Kongo Feliksom Antoanom Čisekedijem Čilombom.

Srbija je, prema njegovim rečima, jedna od zemalja u svetu u kojoj će moći da vidi koliko volimo ljude iz Afrike, i to na svakom koraku.

Izrazio je zahvalnost na podršci Konga teritorijalnom integritetu Srbije, što nas podržava u međunarodnim organizacijama po pitanju KiM i svim drugim važnim pitanjima, kao što i Srbija podržava DR Kongo.

„Hvala vam što podržavate međunarodno pravo i u tom smislu spoljnu politiku Srbije, kao što ćemo i mi uvek biti na strani međunarodnog prava i kada je u pitanju Kongo i druge države“, kazao je on.

Izrazio je zahvalnost što je predsednik Demokratske Republike Kongo Feliks Antoan Čisekedi Čilombo prihvatio poziv da poseti Srbiju i Beograd, i da se radi o prvoj poseti posle 31 godine, od kada je nekadašnji šef te afričke države Mobutu Sese Seko boravio u Beogradu.

“To pokazuje da ponovo radimo na uspostavljanju dobrih odnosa sa afričkim prijateljima, da pozicioniramo Srbiju na odgovoran način na afričkom kontinentu“, rekao je Vučić.

Ukazao je da je dogovorena konkretna pragmatična saradnja, i da je dogovorena razmena ministara na više nivoa u narednom periodu.

Najavio je da ćemo u Srbiji imati pet stipendista iz Konga koji će se školovati i predstavljati most između dve zemlje, a da je namera da se taj broj povećava.

U poljoprivredi, kaže da Srbija može preko naših znamenitih institucija da pomogne i saradnju, podsećajući da je DR Kongo druga po veličini zemlja na afričkom kontinentu, treća po broju stanovnika sa 80 miliona građana i da je izuzetno bogata po mineralnim sirovinama i rudama.

„Mi ćemo danas pokazati našim gsotima šta je to što činimo. Zavod za izradu novčanica u izradi dokumenata može ponuditi svoje usluge. Takođe postoji i mogućnost vojno tehničke saradnje“, naglasio je Vučić.

Rekao je da je trgovinska razmena još uvek mala, i da tek ove godine prelazi milion evra, što je nedovoljno.

„Kada budemo postigli prve rezultate u saradnji nadam se da ću dobiti poziv da posetim DR Kongo i otvorimo nove horizonte saradnje“, Naglasio je Vučić.