Kikinđani organizovali svoj prvi sajam knjiga – sav prihod za lečenje petnaestomesečne Tise Sredojev

103

Centar lepih veština u Kikindi ovog vikenda organizuje prvi Sajam knjiga u tom gradu. Uz želju da pisana reč bude dostupnija, organizatori ulazak na sajam nisu naplaćivali, a prihod od prodatih knjiga biće prosleđen za lečenje petnaestomesečne Kikinđanke Tise Sredojev, koja se trenutno nalazi u bolnici u Nemačkoj.

Najmlađi posetioci prvog Sajma knjiga u Kikindi bili su srećni što mogu da doprinesu lečenju svoje male sugrađanke. Budući da nikada do sada nisu bili na Sajmu knjiga, bilo im je drago da mogu da prisustvuju ovakvom događaju. Knjige su pažljivo gledali, prelistavali i na kraju izabrali, iz različitih motiva.

Humanitarni sajam u Kikindi organizovao je Centar lepih veština. Budući da je u toku Beogradski sajam, želja je bila i da se u manjoj sredini građanima, koji možda nemaju vremena ili sredstava da odu do prestonice, približi pisana reč, koju ovoga puta prati i humanost. Organizatori su prema svojim afinitetima birali knjige, objašnjava idejni tvorac Sajma Bojan Hodžić.

“Pošto su knjige iz kućnih biblioteka, žanrovi su stvarno različiti. Ideja je bila da bude za svakoga po nešto. Imamo knjige za decu, imamo knjige za odrasle. Sajam je humanitarnog karaktera, tako da su cene knjiga proizvoljne. Svako odlučuje koliko će novca donirati”, kaže Hodžić.

Primarni motiv bio je da se, barem donekle, pomogne porodici Sredojev i 15-mesečnoj Tisi, koja boluje od tumora na mozgu, a trenutno se nalazi na lečenju u Nemačkoj, za koje nije skupljeno dovoljno novca. Ovo je ujedno i prvi Sajam knjiga koji je organizovan u Kikindi, pa se očekuje da u narednim godinama postane sadržajniji, masovniji i posećeniji.