Ministar otvorio mini pivaru na novosadskom Tehnološkom fakultetu

167
Novi Sad, 30. oktobra 2019.- Generalni direktor kompanije Carlsberg Srbija Vladimir Vava (L), danski ambasador u Srbiji Andreas Kristijan Hugard (S) i ministar prosvete, nauke i tehnloloskog razvoja Mladen Sarcevic (D). Kompanija Carlsberg Srbija i Tehnoloski fakultet u Novom Sadu organizovali su svecano otvaranje mini pivare. FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ nr

U cilju unapređenja nastave i naučnoistraživačkog rada Tehološkog fakulteta u Novom Sadu, kompanija Karlsberg Srbija poklonila je danas mini pivaru, koja će od sada studentima ovog prestižnog fakulteta omogućiti bolji uvid u celokupan postupak proizvodnje piva. Mini pivaru su svečano otvorili ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i direktor kompanije Karlsberg Srbije Vladimir Vava.

“Donacijom mini pivare Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu nastavljamo dugogodišnju saradnju sa ovom obrazovnom institucijom i nastojimo da budućim stručnjacima iz oblasti pivske industrije omogućimo da tokom školovanja steknu i praktična znanja koja će biti u mogućnosti da primene kasnije u svom poslu. Podrška nauci i obrazovanju u fokusu je naših društveno odgovornih projekata i nastavićemo i dalje sa realizacijom takvih aktivnosti”, rekao je Vava.
Ministar Šarčević ocenio je da će pogon mini pivare dodatno osnažiti postojeću istraživačku infrastrukturu i omogućiti dalji razvoj Tehnološkog fakulteta u ovoj važnoj oblasti.

“Kompanija Karlsberg Srbija donirala je Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu ovu mini pivaru u nastavne i naučnoistraživačke svrhe. Mini pivara će omogućiti i intenzivnu saradnju fakulteta sa industrijom piva. Ovo je odličan primer javno privatnog partnerstva sa jedne strane, i odlična osnova za razvoj dualnog obrazovanja u visokom u ovoj oblasti, sa druge”, rekao je Šarčević.

On je ocenio da su Karlsberg i Dunđerski Fondacija prepoznali Tehnološki fakultet Univerziteta u Novom Sadu kao visokoškolsku ustanovu koja obrazuje kvalitetne kadrove zbog čega od 2015. godine dodeljuju stipendije najboljim studentima II, III i IV godine osnovnih akademskih studija i master akademskih studija studijskog područja Prehrambena biotehnologija.

Ministar je podsetio da se na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu tehnologija proizvodnje piva izučava od 1959. godine, kada je fakultet i osnovan.

Mini pivara će studentima omogućiti konkretan rad na pojedinačnim uređajima, kao i na celom postupku proizvodnje piva nakon usvajanja teorijskih znanja u okviru predmeta Tehnologije piva, Tehnologije specijalnih piva, Alternativne sirovine u proizvodnji piva i Kontrola kvaliteta u tehnologijama slada i piva. Kapacitet mini pivare je 60 litara.

Pored donacije mini pivare, kompanija Karlsberg Srbija doprinosi radu novosadskog Tehnološkog fakulteta i kroz stručnu praksu koju obezbeđuje za studente.

Zahvaljujući primeni teorijskih znanja u praski, kao i sticanju različitih veština tokom prakse, studenti se nakon završetka studija lakše i brže zapošljavaju i napreduju u karijeri.