Vučić sa članovima Odbora EP za stabilizaciju

156
Mesto: Beograd Datum: 31.10.2019 Dogadjaj: POLITIKA/EVROSERVIS - Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vuèiæa sa predstavnicima Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU Licnosti: Aleksandar Vuèiæ, Tanja Fajon

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i Evropske unije (POSP).

 

Predsednik Vučić čestitao je Tanji Fajon na izboru za predsednicu delegacije Evropskog parlamenta pri parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i Evropske unije. On je pozitivno ocenio dogovor lidera zemalja članica o nosiocima najznačajnih funkcija u EU i izrazio nadu da će institucije EU i u novom sastavu nastaviti da podržavaju politiku proširenja i evropski put Srbije.

 

Predsednik Vučić je naglasio da Srbija pozdravlja izbor Vladimira Bilčika na mesto novog izvestioca EP za Srbiju, uz zahvalnost njegovom prethodniku, Dejvidu Mekalisteru, na doprinosu i aktivnoj podršci evropskim integracijama Srbije.

 

„Srbija se zalaže za mir i stabilnost u regionu, a regionalna saradnja, jačanje odnosa sa susedima i nastavak politike pomirenja predstavljaju naše spoljnopolitičke prioritete“, istakao je predsednik Vučić i dodao da Srbija pridaje veliku važnost Berlinskom procesu, čiji se značaj ogleda u pružanju podrške evropskim integracijama Zapadnog Balkana kroz konkretne projekte i mere.

 

Predsednica POSP Tanja Fajon je rekla da se Evropski parlament zalaže za proširenje EU i da je Srbija među najozbiljnijim kandidatima. Ona je čestitala na ekonomskim uspesima Srbije i zahvalila na mogućnosti da Evropski parlament posreduje u dijalogu vlasti i opozicije. Fajon je izrazila zabrinutost za slobodu medija, ali je istovremeno čestitala na izradi medijske strategije.

 

„Evropski parlament će nastaviti da aktivno podržava politiku proširenja EU i zagovara srpski pristup kao najbolji način za napredak u evropskim integracijama“, rekla je Fajon i dodala da očekuje da će Evropski savet promeniti odluku u vezi sa Severnom Makedonijom i Albanijom i da će poslati pozitivan signal tim zemljama pre Samita EU – Zapadni Balkan u Zagrebu.