Nastavak prekogranične saradnje na unapređenju povezanosti Banata

144

Cilj projekta je međusobno približavanje ljudi, zajednica i ekonomskih aktera u pograničnoj oblasti, uravnoteženiji društveno-ekonomski razvoj i obezbeđivanje optimalnih razvojnih mogućnosti u obe zemlje. Ukupna vrednost projekta je 1.311.120,35 evra, od čega je 972.418,78 evra iz IPA sredstava.

Reč je o nastavku nedavno završenog i uspešno realizovanog projekta „Unapređenje povezanosti Banata”, a realizuje ga konzorcijum koji čine Javno preduzeće „Putevi Srbije”, kao vodeći partner, Grad Kikinda, Opština Žombolj i Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj – Banat.

Zamenik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam mr Pavle Počuč istakao je na otvaranju projekta da se preko fondova Evropske unije, u saradnji sa partnerima iz Rumunuje, znatno utiče na jačanje ekonomskih veza, unapređuje infrastruktura i turistička ponuda i umnogome poboljšava privredni ambijent u Banatu, ali i čitavoj AP Vojvodini i Srbiji. On je dodao da će Pokrajinska vlada i resorni sekretarijat nastaviti da pružaju podršku projektima odobrenim od Evropske unije.

U prethodno završenom projektu izrađena je tehnička dokumentacija i rekonstruisan je deo državnih puteva sa obe strane granice koji vode do prelaza Kikinda–Nakovo, dok su modernizacijom i opremanjem samog graničnog prelaza stvoreni tehnički uslovi i bezbednosno-kontrolni standardi neophodni za promet autobusa i teretnih vozila veće nosivosti.

Novim projektom biće nastavljena rekonstrukcija državnih puteva na teritoriji grada Kikinde i opštine Žombolj koji vode do graničnog prelaza Kikinda–Nakovo, a novoizgrađena biciklistička staza imaće solarno osvetljenje. Projekat će dati značajan doprinos postizanju savremenih standarda kvaliteta putne infrastrukture koja je glavni kanal za prevoz tereta i putnika i igra važnu ulogu u poboljšanju društveno-ekonomskih prilika u čitavom prekograničnom regionu.