Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju renovirane Palate pravde

108

Renovirana zgrada Palate pravde u Beogradu otvara se danas, a suđenja u najvećoj sudskoj zgradi u Srbiji će početi u ponedeljak, 4. novembra. Otvaranju renovirane Palate pravde prisustvuje i predsednik Republike Aleksandar Vučić, premijerka Srbije Ana Brnabić, ministarka pravde Nela Kuburović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je ponosan i srećan što je ušao u veom amodernu zgradu.

– Oni koji su imali sumnju u taj posao, danas su im te sumnje danas razvejane. I milion laži koje sma morao da slušam, d aće ovo biti hotel, a ne Palata pravde.

– Moramo sebe da promenimo, mi političari manje da komentarišemo rad pravosuđa, vi d apokušate da vaš rad bdue još bolji, u skladu sa zakonom da delite pravdu. Ono što našem društvu posle izlaska iz krize je važnije da ljudi očekuju pravdu više nego ikada. Zato je moja molba da tu pravdu građanima Srbije darujete, da imaju dodatno poštovanje prema svojoj zemlji. Bez pravde nema ni prava – rekao je Vučić.

On je dodao da je Srbija platila 91 odsto rekonstrukcije, a da je ostatak dala Evropska unija.

– Što se tiče vladavine prava još mnogo toga moramo da uradimo i nećemo se libiti da po tom pitanju sebe menjamo i ispravljamo, ali čuvaćemo nezavisnost svoje zemlje i obraz i da nam oni koji su gori od nas ne pričaju šta da radimo.

Na otvaranja renovirane Palte pravde najpre je stigla premijerka Ana Brnabić sa Nelom Kuburović, a onda i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Svi prisutni su se upustili u razgledanje obnovljenih prostorija Palate pravde.

Radovi na rekonstrukciji Palate pravde počeli su u martu 2017. godine, a završeni su u septembru ove godine, kada su krenula useljenja opreme i nameštaja a sada i predmeta.

Pravosudna zgrada u Savskoj ulici spolja je zadržala prvobitni izgled, kao zaštićeno autorsko delo, a u njoj je izvršena kompletna rekonstrukcija sudnica i kabineta.

Aleksandar Stepanović, predsednik Višeg suda u Beogradu, obratio se prisutnima

On se zahvalio svima koji su došli i naglasio da mu je posebna čast što se prijem povodom otvaranja održava baš u sudnici broj jedan, gde je on nekada bio predsednik veća.

– Negujmo pravosudni sistem uz izazove koje nosi vreme. Sada je građanima znatno olakšan pristup. Od ukupno 70 sudnica, devet je opremljeno uređajima za tonsko i video praćenje – rekao je Stepanović