U Novom Sadu otvorena izložba o Podunavskim Nemcima

149

NOVI SAD – U Muzeju Vojvodine u Novom Sadu proteklog vikenda otvorena je izložba “Tragom Podunavskih Švaba: Nemačko kulturno i istorijsko nasleđe u Srbiji”.
Izložba je selektirana iz zbirke Muzeja Podunavskih Nemaca u Apatinu, a održava se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Opštine Apatin.
Posetioci su kroz zanimljive predmete, priče i ličnosti mogli da se upoznaju sa bogatim istorijskim i kulturološkim nasleđem nemačke zajednice u Vojvodini, koje seže do početka 18. veka.

Posebnu pažnju privukli su lični predmeti plemićke porodice Fernbah, primerci religijske umetnosti, kao i časopis protiv nacizma koji je tokom Drugog svetskog rata uređivao apatinski župan Adam Berenc.

Ipak, najveću atrakciju izložbe predstavlja originalno pismo koje su žene iz Čelareva 1817. godine uputile austrijskom caru, sa molbom za pomilovanje njihovih muževa optuženih za ubistvo vlastelina. Ovaj slučaj bio je nadaleko poznat u Austrijskoj carevini, posebno jer je car uslišio molbu ovih žena.

Govoreći na otvaranju izložbe, Boris Mašić, osnivač Muzeja Podunavskih Nemaca u Apatinu, izrazio je nadu da će Nemci zauzeti svoje mesto u istoriji i kulturi Vojvodine.

“Nadam se da je ovo tek početak upoznavanja javnosti u Srbiji sa bogatim nasleđem Podunavskih Švaba”, dodao je Mašić.

Zamenica predsednika Opštine Apatin Dubravka Korać ukazala je na napore lokalne samouprave na očuvanju kulturnog nasleđa, posebno istakavši projekat osnivanja Gradskog muzeja u Apatinu.

“To je investicija koja će nadživeti sve nas u Apatinu. Nasleđe Podunavskih Švaba je samo deo bogate i raznovrsne baštine našeg mesta”, rekla je Korać.

Izložba u Muzeju Vojvodine će biti postavljena do 12. novembra, a do kraja godine će obići još i Beograd i Suboticu.