Na Sunčanoj jeseni života izložbe, sportska nadmetanja, druženje…

127

Manifestacija „Sunčana jesen života” se od 1978. godine tradicionalno organizuje svakog oktobra na inicijativu Crvenog krsta Novog Sada. Posle nekog vremena glavni pokrovitelj je postao Grad Novi Sad, zahvaljujući kojem se najstariji druže, takmiče, sastaju…

Po rečima direktorke Gerontološkog centra „Novi Sad” Slavice Škrbić, ove godine je programima prisustvovalo oko 4. 000 korisnika, što je znatno veći broj nego prethodnih godina.

– Ono što je doprinelo da se više starih uključe u programe je činjenica da smo proširili kapacitete u Prihvatilištu za odrasla i starija lica i otvorili dva nova kluba – kaže Slavica Škrbić. – Sve aktivnosti i akcije planirane u okviru „Sunčane jeseni života” su uspešno relizovane, što nam je veoma drago.

Kako je dodala, program je bio šarolik, te su starije generacije mogle uživati u izložbama ručnih radova i umetničkih slika, ali i ići u pozorište i na druženja s mališanima u osnovne škole.

– Deca su takođe dolazila u domove i klubove da bi unela vedrinu i radost koju samo ona mogu probuditi jer iskren dečji osmeh starijim generacijama daje na važnosti, pored njih se osećaju srećnije i zadovoljnije  – zaključila je direktorka. – Družili smo se i s decom iz Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici, zajedno smo pripremali tradicionalni bakin kolač, a što je najbitnije, naši korisnici su oduševljeni, utisci su pozitivni, a to jeste preventivna uloga u socijalnoj zaštiti.

Po njenim rečima, Novi Sad je jedina lokalna samouprava koja u celosti finansira manifestaciju, a ove godine godine izdvojeno je 950.000 dinara.

– Bilo je dosta zanimljivih sportsko-rekreativnih događaja, poput veselih trka s jajima ili „strim” staza s fizioterapeutima, i to su neke novine za ovu godinu – kazala je pomoćnica direktora Gerontološkog centra „Novi Sad” Isidora Petković. – Smisao manifestacije ogleda se u razvijanju društvenih odnosa između korisnika svih domova, klubova i Prihvatilišta koji rade u okviru naše ustanove. Na taj način, kroz druženje i zabavu se usporava patološko starenje.

Tokom posete Domu na Limanu, devedesettrogodišnja Vasilija Čopik nam je otkrila kakav je utisak na nju ostavio mesec oktobar i koje aktivnosti su, po njenom mišljenju, bile najinteresantnije.

– Bila sam pozvana da prisustvujem takmičenju u sportu, koje je bilo organizovano između tri doma, i to u tri discipline: pikado, pločice i alke – rekla nam je baka Vasilija. – Posmatrala sam njihova lica, koliko za starije osobe znači to druženje korisnika iz sva tri doma i sam izlazak iz svakodnevice, a ako osvoje samo jedan poen, dodatni osmeh ocrtava se na licu. Kako nam je potrebno samo malo pažnje i koja lepa reč da budemo zadovoljni i srećni!

Kako je rekla Vasilija Čopik, uživala je i u izložbi ručnih radova korisnika, za nju je to bio praznik za oči, sav taj sjaj i lepota. Pevale su se lepe pesme, koje su u sali izazvale i pokoju suzu – ipak su to bile pesme iz njihovog vremena, one koje i danas izazivaju jake emocije. Prošla je „Sunčana jesen života”, ali je za sobom ostavila lepog traga i divna prijateljstva, koja će trajati.

Tokom meseca trajanja „Sunčane jeseni života”, organizovane su i razne sportske igre. U pikadu i bacanju visećih kugli oprobao se Predrag Ninković, koji kaže da su takmičenja bila održana u klubovima na Detelinari i u Futogu. Zajedno s kolegom Vladanom Jankovićem, uživao je van granica Doma na Limanu.

– Mnogo znači imati takve aktivnosti, ne samo meni već verovatno i ostalim korisnicima, a nama nije bitno takmičenje, ne idemo da pobedimo, već da se dobro zabavimo i izađemo iz neke svakodnevice – rekao je Predrag Ninković, dok je njegov prijatelj Vladan Janković dodao da je lep osećaj kada vidite da se ipak neko brine i o starijima.