Obeležavanje 101. godišnjice od ulaska srpske vojske u Suboticu

147

Petodnevni kulturni program pod nazivom “Subotica 13. novembar 1918 – 13. novembar 2019.” počeće u subotu, 9. novembra, a tokom trajanja manifestacije posetioce očekuju koncerti, izložbe, tribine i Svečana akademija “Braća uvek – uvik zajedno”. Ulaz na sve događaje je besplatan.

Program će otvoriti koncert Hora “Slavista” iz Beograda u subotu, 9. novembra, u Srpskom kulturnom centru “Sveti Sava”, s početkom u 19 časova. Publika će imati priliku da čuje ruske i srpske narodne pesme, lirske, ljubavne, ratne, pesme inspirisane narodnim običajima, te poznate kozačke kompozicije, a kroz ovaj program vodiće ih glasovi iz raznih gradova Srbije, Republike Srpske i dalekog Sibira.

Narednog dana, 10. novembra, s početkom u 19 časova, u Bunjevačkoj matici biće održana istorijska tribina pod nazivom “100 godina Trianona”. Predavanje će održati Sandra Iršević i Mijo Mandić.

Otvaranje izložbe Muzeja Vojvodine pod nazivom “Portreti narodnog kralja u umetničkim delima” autora Hadži Zorana Lazina biće u ponedeljak, 11. novembra, s početkom u 19 časova. Izložba je organizovana povodom obeležavanja 175. godine od rođenja Petra I Karađorđevića, a sama postavka je pokušaj osvetljavanja lika i dela “narodnog kralja”, kako su ga narod i vojska zvali. Predstavlja jedinstvenu retrospektivu svih umetničkih dela kojima je motiv bio Petar I Karađorđević, a na panelima se nalaze kraljevi portreti Uroša Predića, kao i radovi drugih slikara, popis spomenika, bisti, kraljevi citati i niz pesničkih ostvarenja. Posetioci će moći da saznaju detalje iz života i perioda njegove vladavine.

Utorak, 12. novembar, rezervisan je za tradicionalnu Svečanu akademiju “Braća uvek – uvik zajedno”, koja će se održati u Narodnom pozorištu na sceni Jadran, s početkom u 19 časova. Na akademiji će učestvovati Mešoviti hor SKC “Sveti Sava” pod dirigentskom palicom prof. Veselina Jevtića, KUD “Svetozar Marković” iz Novog Sada i učenici Muzičke škole Subotica sa Odseka za tradicionalno pevanje.

Program će se završiti u sredu, 13. novembra, polaganjem venaca na Spomen ploču na Železničkoj stanici u 10:15 časova. Nakon toga, u 10:30 časova, održaće se pomen i polaganje venaca na spomeniku palim junacima u oslobodilačkim ratovima 1912 – 1918. godine na Puškinovom trgu.

Program “Subotica 13. novembar 1918 – 13. novembar 2019.” organizuju Srpski kulturni centar “Sveti Sava”, Bunjevački kulturni centar, Udruženje ratnih dobrovoljaca i njihovih potomaka 1912 – 1918. godine i Grad Subotica, a ulaz na sve događaje je besplatan.